Gemeente Emmen

Nieuw arbeidsmarktbeleid in de maak

10 september 2003

De nieuwe Wet Werk en Bijstand, die vorige week door de Tweede Kamer is aangenomen en per 1 januari 2004 wordt ingevoerd, legt de verantwoordelijkheid voor het arbeidsmarktbeleid bij gemeenten. Deze decentralisatie gaat gepaard met een forse bezuiniging. De gemeente Emmen schetst daarom de hoofdlijnen van het toekomstig arbeidsmarktbeleid.

Al tijdens het eerste Kabinet Balkenende is een bezuinigingsoperatie op de gesubsidieerde arbeid afgekondigd van ongeveer 25%. De minister vond dat het aantal ID-banen (voorheen Melkertbanen) en WIW-banen behoorlijk moest worden teruggebracht.

In maart van dit jaar heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen besloten om het aantal gesubsidieerde banen op het toenmalige niveau van 705 te behouden. De financiële gevolgen daarvan waren aanzienlijk.

Door een aantal maatregelen zijn deze gevolgen voor 2003 verminderd. In de komende periode zullen ongeveer 100 gesubsidieerde banen worden omgezet in reguliere banen. Daarvoor is bij werkgevers steun gevraagd en gekregen. Werkgevers, die nu plaats bieden aan gesubsidieerde werknemers, betalen een hogere vergoeding.
Daarnaast wordt een betere afstemming beoogd tussen enerzijds het aantal op te starten reïntegratietrajecten voor cliënten van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en anderzijds het aantal beschikbare banen voor deze cliënten. Daarom worden er wat minder reïntegratie-trajecten ingekocht.

Met ingang van januari 2004 dient er een heel nieuwe stelsel van gesubsidieerde banen te worden ontwikkeld. Uitgangspunt daarbij is dat die banen passen in een individueel trajectplan dat met iedere cliënt van de dienst SZWH wordt afgesproken. In zon trajectplan is de korste route naar reguliere arbeid beschreven. De eerste gedachten over zon nieuw stelsel zijn op papier gezet. De gemeenteraad gaat hier de komende maanden over discussiëren. Bij die discussie zullen cliënten, werkgevers en instellingen worden betrokken.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen