Gemeente Moerdijk


Beleidsverslag bijstandswet 2002 positief

Een kwaliteitsverbetering, meer uitstroom en beter gebruik van de bijzondere bijstand. Dat zijn in een notendop de uitkomsten va het beleidsverslag 2002 over de uitvoering van de Algemene Bijstandswet.

Ieder kalenderjaar maakt de gemeente een beleidsplan en een beleidsverslag over de uitvoering van de Algemene Bijstandswet. Voor 2002 geldt dat er opnieuw een kwaliteitsverbetering bij de afgehandelde producten merkbaar is. Dit is zichtbaar doordat er procentueel meer bezwaarschriften ongegrond zijn verklaard.

Er is in 2002 meer aandacht besteed aan de uitstroom van uitkeringsgerechtigden. Veel mensen zijn aangemeld bij de verschillende uitstroomprojecten zoals de taalschool en Fort Sabina. Het merendeel van de mensen heeft het traject met goed gevolg afgerond. Dat houdt in dat ze nu niet meer aangewezen zijn op een bijstandsuitkering of een andere sociale voorziening.

Er is meer bijzondere bijstand uitbetaald dan in 2001. De gids "Op Maat" en het uitdragen van de voorzieningen door Stichting Cliëntenraad Moerdijk en het Armoedeplatform hebben meegewerkt aan de grotere bekendheid van de bijzondere bijstand.

Het verslag laat ook een waarschuwing zien. Er komen meer uitkeringsgerechtigden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Voor deze mensen moeten langdurige, andere instrumenten worden ingezet om ze uiteindelijk toch te laten uitstromen.