Gemeente Rotterdam

Nr. 154
9 september 2003

Uitgangspuntenbrief cultuurplanperiode 2005-2008

Wat goed is behouden

bijsturen waar nodig

Het College van B en W van de gemeente Rotterdam wil in de nieuwe cultuurplanperiode de sterke punten van het cultuurbeleid in Rotterdam continueren. Daarnaast wil het College doelstellingen die van belang zijn voor de ontwikkeling van de kunst- en cultuursector, het culturele klimaat, de ontwikkeling van de stad en de realisering van de collegeprioriteiten verder aanscherpen. De uitgangspuntenbrief geeft nadrukkelijk aandacht aan de betekenis van het cultureel erfgoed in Rotterdam en de doelstelling om met het kunst- en cultuuraanbod zoveel mogelijk Rotterdammers te bereiken.

Cultureel erfgoed

Rotterdam beschikt over een groot kapitaal aan materieel cultureel erfgoed, zo stelt het College in de uitgangspuntenbrief. De ontsluiting, de collectionering en de zorg voor het behoud van dat erfgoed zijn echter versnipperd. In het Cultuurplan 2005-2008 worden daarom initiatieven ondersteund die bijdragen aan een betere toegankelijkheid van het Rotterdams cultureel erfgoed.

Kunst en cultuur voor zoveel mogelijk Rotterdammers

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met het kunst- en cultuurbeleid wil het College samen met het Rijk het Actieprogramma Cultuurbereik continueren. In het Actieprogramma Cultuurbereik staat het vergroten van de diversiteit in het cultuuraanbod en publieksverbreding centraal. Nieuwe specifieke marketingtechnieken zullen moeten worden ingezet om potentieel publiek te bereiken. Ook de producten van kunstinstellingen moeten om die reden meer gedifferentieerd worden aangeboden. De kunstinstellingen moeten bereid zijn om hun aanbod af en toe te tonen op andere plaatsen dan de tot nog toe gebruikelijke. Festivals en evenementen zijn de afgelopen jaren een uitstekend middel gebleken om grote groepen mensen op een toegankelijke manier te boeien en te binden en Rotterdam in binnen- en buitenland op de kaart te zetten.

Ook kondigt het College een richtinggevende notitie aan over het voornemen een aantal wijkgebouwen te ontwikkelen tot lokale cultuurcentra. Deze centra moeten concentratiepunten in de wijk worden, waar een zeer divers aanbod van culturele activiteiten een plaats krijgt. Uitgangspunt is dat de activiteiten de cohesie in de wijk bevorderen en dat het aanbod is gebaseerd op de vraag van de wijkbewoners.

Cultuureducatie

Om zoveel Rotterdammers met kunst en cultuur te bereiken is permanente cultuureducatie een belangrijk instrument, zo stelt het College in de uitgangspuntenbrief. Dat geldt zowel voor kinderen in de basisschoolleeftijd als voor volwassenen die niet zijn opgegroeid in een omgeving waarin kunst en cultuur vanzelfsprekend was. Aan alle kunst- en cultuurinstellingen wordt gevraagd de komende vier jaar ook aandacht te geven aan educatieve activiteiten voor volwassen publiek, zoals inleidingen en toelichtingen op het gebodene. Publiekseducatie zou een een onlosmakelijk onderdeel moeten worden van de marketing en promotie van de kunstinstellingen.

Kunst en Cultuur van betekenis voor de stad

Kunst en cultuur kan een belangrijke bijdrage leveren aan de economische en sociale ontwikkeling van de stad. Tegen deze achtergrond past het voornemen van het College een middelgroot theater te realiseren aan de Coolsingel/Kruiskade. Verder wil het College de mogelijkheid van avondopenstelling van musea en een zomerprogrammering van theaters en De Doelen onderzoeken. Voor de voorbereiding van een jaarlijks terugkerend operafestival is door het College inmiddels een voorbereidingsbudget vrijgemaakt.

Nieuwe investeringen

Rotterdam heeft de afgelopen decennia enorme investeringen gedaan in vernieuwing en uitbreiding van de culturele infrastructuur. Ook in de toekomst zal ruimte moeten blijven voor nieuwe investeringen, omdat er nog lacunes zijn in het kunst- en cultuuraanbod en de stad moet blijven inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Het College realiseert zich dat daarbij, in een tijd van beperkte middelen, keuzes moeten worden gemaakt.

noot voor de redactie/