FNV

Mijn baas heeft kritiek op mijn uiterlijk
Gedoe met de werkgever over kleding, haardracht of piercings? Sinds vandaag biedt de FNV duidelijkheid. Dat meldt het wekelijkse FNV e-Magazine.
Op de FNV-site staat een uitvoerige checklist om problemen over uiterlijke verschijningsvormen op de werkvloer te ontrafelen. Er staat ook in hoe ver werknemers kunnen gaan.

Vorig jaar opende de FNV een telefonische meldlijn over uiterlijk op het werk. Mensen konden ervaringen melden via de website.

Werknemers maar ook werkgevers blijken niet goed te weten wat ze met kwesties rond het uiterlijk aan moeten. Dat leidt tot malle reacties: een caissière die haar piercings moet afplakken. Of ontslag voor een receptionist in een hotel, omdat hij zijn baard niet wil afscheren.

Voor de FNV valt het uiterlijk onder het grondrecht vrijheid van meningsuiting. Wie een arbeidsovereenkomst tekent, levert daarmee zeker zijn grondrechten niet in.

Zeer uitvoerig gaat de checklist in op de juridische kanten van voorschriften over kleding, haardracht en versierselen, zoals tatoeages en piercings. Uiteraard ontbreekt de hoofddoek niet.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. Verder in dit nummer: Oproep De Waal aan Balkenende; Vernieuwde sollicitatiecode; Bond geschokt door ontslagen bij V&D; regionale FNV actiebijeenkomsten op 13 september.

10 september 2003