Regering.nl

10 sep 2003

Daadkrachtige aanpak voor situatie antillen

De bestuurlijke structuur van de Nederlandse Antillen, de openbare financiën, de armoede en de rechtshandhaving vragen om een daadkrachtige aanpak. Dat schrijft minister De Graaf in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief informeert minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties) over zijn voornemens met betrekking tot de actuele situatie in de Nederlandse Antillen. De Antilliaanse regering en de eilandbesturen zijn verantwoordelijk voor de aanpak van de eigen problemen, maar Nederland kan en mag zich, volgens De Graaf, niet afzijdig houden.

Bestuur
De Graaf is bezorgd over de huidige relatie tussen de eilanden van de Nederlandse Antillen. De minister wil daarom dat op korte termijn oplossingen worden gevonden voor de verbetering van de bestuurlijke verhoudingen. Kern van de inzet van het kabinet is: maximale bevoegdheden voor de eilandgebieden om de eigen problemen op te lossen, zodat minimale bevoegdheden bij de landregering nodig zijn.

De oprichting van een ontwikkelingsfonds zal de eilanden meer mogelijkheden geven de eigen problemen op te lossen. Met het geld uit dit fonds kunnen specifieke problemen op de afzonderlijke eilanden worden aangepakt. Nu moeten de eilandbesturen dergelijke hulp nog via de landsregering met Nederland regelen. Uit eerdere ervaringen met Aruba blijkt dat door het fonds de relatie tussen de eilanden wordt verbeterd. Minister De Graaf zal de werkzaamheden voor de oprichting van het ontwikkelingsfonds op zich nemen.

Openbare financiën
Om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen, meent minister De Graaf dat op korte termijn structurele veranderingen en een bezuinigingsoperatie nodig zijn. De Antilliaanse regering zal moeten aantonen dat er goede vorderingen worden gemaakt op dit terrein. Pas daarna wil het kabinet spreken over voorwaarden voor mogelijke extra ondersteuning van Nederland.

Armoedebestrijding
De Graaf is bereid de verdeling van de financiële middelen te heroverwegen zodat meer geld wordt vrijgemaakt voor de bestrijding van armoede. Naast deze structurele aanpak zal het kabinet ook 9,5 miljoen euro beschikbaar stellen voor de acute nood.

Rechtshandhaving
Voor de rechtshandhaving in de Nederlandse Antillen is volgens het kabinet nauwe samenwerking nodig. Er zullen daarom samenwerkingsprogrammas worden opgesteld waarin concrete prestaties worden vastgelegd. De eilanden zullen worden aangesproken op het uitvoeren hiervan. De samenwerking op het terrein van rechtshandhaving is volgens minister de Graaf niet vrijblijvend.

Bron:



Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466
Brief Ministerie BZK