Utrecht, 10 september 2003

Huisvesting gehandicapten: werk aan de winkel

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) heeft de laatste anderhalf jaar in nauwe samenwerking met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) onderzoek gedaan naar de gebouwkwaliteit in de gehandicaptenzorg. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de gebouwen in de intramurale gehandicaptenzorg aan de minimumeisen voor woonkwaliteit voldoet. De gebouwen op de grote intramurale locaties scoren gemiddeld het slechtst. Vaak is het sanitair ontoereikend, zijn de groepen te groot en de oppervlakte van de zit-/slaapkamer te klein.

Bij het onderzoek zijn 1255 gebouwen op verschillende locaties bezocht. Daarmee is een representatief totaalbeeld ontstaan van de functionele en bouwtechnische kwaliteit van de woongebouwen. Duidelijk is dat er al veel bereikt is waar het gaat om verbetering en modernisering van de huisvesting (via deconcentratie en capaciteitsuitbreiding). Desalniettemin is er nog veel werk aan de winkel. Van de in totaal 57.000 instellingsbewoners (intra- en semimuraal) wonen 21.000 bewoners onder omstandigheden die als onvoldoende moeten worden aangemerkt. De grote intramurale locaties scoren verhoudingsgewijs het minst. Van de in totaal 25.000 bewoners voldoet de woonsituatie van ruim 14.000 cliënten niet aan de eisen.

De gebouwen van semimurale instellingen (gezinsvervangende tehuizen) staan er gemiddeld beter voor dan die van intramurale instellingen. Het gaat hier om in totaal 19.000 bewoners waarvan bij 16.000 de woonsituatie wel aan de eisen voldoet.
De grote (oude) gezinsvervangende tehuizen scoren in deze categorie het minst. Van deze gebouwen voldoet een kwart niet aan de minimale woonkwaliteit.

Actie
De resultaten van het onderzoek nopen dan ook tot actie. Samen met de VGN heeft het Bouwcollege daarom een beleidsagenda opgesteld. De belangrijkste actiepunten zijn:


* instellingen die onvoldoende scoren zullen gericht worden benaderd om tot een individueel plan van aanpak te komen;
* grote intramurale locaties zijn oververtegenwoordigd in de negatief scorende groep. Het Bouwcollege stelt voor om samen met de VGN en het ministerie van VWS het toekomstige beleid voor deze locaties nader onder de loep te nemen;

* eind dit jaar brengt het Bouwcollege een rapport uit over de bouwbehoefte in de gehandicaptenzorg. De benodigde financiële middelen om de huisvesting binnen de sector op en kwalitatief verantwoord niveau te brengen kunnen zo nauwkeurig(er) worden geraamd.


---

---
Het rapport Monitoring gebouwkwaliteit gehandicaptenzorg (nr. 555) kunt u bestellen bij de sectie documentatie: 030 - 298 3268 of downloaden van onze website: www.bouwcollege.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de sectie communicatie & voorlichting van het Bouwcollege: telefoonnummer 030 - 298 3153/298 3135. Bij de VGN is het directiesecretariaat bereikbaar via telefoonnummer 030-273 97 85 / 06- 30571340.

---