NEDERLANDS ASTMA FONDS

Astma Fonds tegen afstel rookverbod horeca

Horecapersoneel en -bezoekers onbeschermd tegen meeroken
Het Astma Fonds vindt het onacceptabel dat werknemers en bezoekers van uitgaansgelegenheden niet beschermd zijn tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid en Koninklijke Horeca Nederland hebben onlangs afgesproken dat een rookverbod in de horeca definitief van tafel is. Het Astma Fonds vreest verdere aantasting van de Tabakswet waardoor mensen met luchtwegklachten hun pas verworven recht op een rookvrije werkplek misschien kwijtraken.

In de Tabakswet is eenduidig vastgelegd dat iedere werknemer recht heeft op een rookvrije werkplek. Het Astma Fonds heeft zich hier sinds 1997 verschillende malen voor ingezet en hecht hier veel waarde aan. Er zijn in Nederland naar schatting 160.000 mensen met luchtwegklachten die letterlijk ziek worden van de tabaksrook van anderen. Voor deze mensen is bezoek aan uitgaansgelegenheden waar gerookt wordt onmogelijk, laat staan dat ze in de brache kunnen werken. De groep mensen die in mindere mate last hebben van tabakstrook is nog vele malen groter.

De Tabakswet is op democratische wijze tot stand gekomen en dient om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het meeroken. Het Astma Fonds vindt het niet acceptabel dat overleg leidt tot het geheel of gedeeltelijk teniet doen van de wet, in deze en mogelijk andere branches.

Het Astma Fonds
De missie van het Astma Fonds is het voorkomen van astma en COPD en het minimaliseren van de gevolgen van deze aandoeningen voor patiënten, hun directe omgeving en de samenleving. Het Astma Fonds doet dit onder andere door het geven van informatie aan patiënten en aan het publiek, het verbeteren van medische zorg, het financieren van onderzoek en het behartigen van de belangen van mensen met astma en COPD.

Noot voor de redactie,