VVD



Nieuws

9 sep 2003 - Vragen over de Ar-Rahmane moskee
in Amsterdam

Vragen van de leden Wilders (VVD) en Eurlings (CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken over een machtsstrijd binnen de Ar-Rahmane moskee in Amsterdam

1. Heeft U kennisgenomen van het artikel 'Oorlog in Moskee' in de Telegraaf van 6 september j.l.?

2. In hoeverre wordt ook door de AIVD onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen rond de Ar-Rahmane moskee in Amsterdam? Is door Amsterdamse bestuurders eerder gevraagd om een dergelijk onderzoek? Wat zijn de resultaten van dit onderzoek?

3. Kunt u bevestigen dat de moskee het eigendom is van de Saoedi Sa'eed Moham-med 'Omar Ba-na-ama? Wat is u bekend over deze Saoedi? Welke invloed oefent hij uit op de gang van zaken bij de ar-Rahmane moskee? Wat is uw oordeel daarover?

4. Speelt de ar-Rahmane moskee een rol bij het werven van jonge mannen voor reizen naar Saoedi-Arabië en Pakistan, waar zij terecht komen op koranscholen waar ook rekrutering plaatsvindt voor de jihad? Hoe werd, wordt en zal hiertegen worden opgetreden?

5. Beschikt u over aanwijzingen dat voorzitter Mohammed Abou Allal van de ar-Rah-mane moskee geld heeft ontvangen van rijke Saoedi's en dat heeft doorgesluisd naar Marokko? Wat is uw oordeel daarover?

6. Beschikt u over aanwijzingen dat deze Allal ideologisch gelieerd is aan een groepe-ring die verantwoordelijk is voor het bloedbad van 16 mei j.l. in Casablanca? Wat is u bekend over deze groepering (naam, omvang, banden met andere groeperingen)? Wordt vanuit Saoedi-Arabië steun gegeven aan deze groepering? Heeft deze groe-pering ook Saoedisch geld ontvangen via de voorzitter van de ar-Rahmane moskee in Amsterdam? Hoe is hier tegen opgetreden?

7. Welke banden bestaan er tussen de ar-Rahmane moskee met andere radicale moskeeën in Nederland, zoals de al-Tawheed moskee in Amsterdam, de al-Furqaan moskee in Eindhoven en de as-Sunna moskee in Den Haag?

8. Beschikt u over aanwijzingen dat gekende moslim-terroristen als Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi en Mounir el-Motassadeq ooit bezoeken hebben afgelegd aan de ar-Rahmane moskee?

9. Onttrekt het huidige bestuur van de ar-Rahmane moskee zich aan substantiële contacten met de stadsdeelraad Amsterdam Oud-Zuid en de gemeente Amsterdam? Wat is uw oordeel hierover?

10. Bent u met ons van mening dat de ar Rahmane moskee dient te worden gesloten wanneer er sprake is van banden met moslim-terrorisme en dat voortbestaan slechts toegestaan kan worden wanneer personen die dergelijke banden hebben uit het moskeebestuur zijn verwijderd en wanneer er bovendien gedachtegoed wordt uitgedragen dat spoort met de beginselen en de waarden van onze rechtsstaat?

11. Wilt u deze vragen voor het AO inzake moslimextremisme van 30 september a.s. beantwoorden?

9 september 2003

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVD Tweede Kamerlid Geert Wilders / g.wilders@tk.parlement.nl.