Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging



---

Nieuws

---

10-09-03 / Taakherschikking vanuit het perspectief van het LEVV

In opdracht van het ministerie van VWS en het ministerie van OCenW heeft de commissie Le Grand een voorstel gedaan voor de implementatie van het rapport De arts van straks; een nieuwe medisch opleidingscontinuüm (KNMG e.a. 2002). De commissie heeft daarbij ook de relevante aanbevelingen uit het RVZ-advies Taakherschikking in de gezondheidszorg en de Evaluatie Wet BIG betrokken.

31 maart 2003 heeft het LEVV gereageerd op het advies van de RVZ. De reactie van het LEVV op het advies van de commissie Le Grand sluit hier bij aan. Het LEVV ziet in het advies van de commissie Le Grand waardevolle aanknopingspunten voor taakherschikking in de zorg en voor verbetering van de medische en verpleegkundige opleidingsstelsels en beroepenstructuur. Het LEVV is verheugd met de aanbevelingen die de commissie doet over het verpleegkundig opleidingscontinuüm. Een heldere beroepenstructuur met duidelijk onderscheiden niveaus en daarop aansluitende opleidingen zal het doorvoeren van noodzakelijke en gewenste taakherschikking van de medische naar de verpleegkundige beroepsgroep stimuleren en vergemakkelijken.

Het LEVV heeft ook een aantal kanttekeningen, die met name voortvloeien uit de medische invalshoek van de commissie en de nadruk op het medische capaciteitstekort. De commissie Le Grand signaleert een toenemende behoefte aan meer geschoolde professionals op het medisch-curatieve gebied. Het LEVV is van mening dat een minstens zo grote behoefte zal ontstaan aan meer en goed geschoolde professionals op het gebied van de care. Het gaat daarbij zowel om verpleegkundigen en verzorgenden met een basis opleiding als gespecialiseerde verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. De investeringen die de commissie Le Grand nodig acht om het advies uit te werken zullen ook gericht moeten zijn op deze professionals.

Hetzelfde geldt voor noodzakelijke en gewenste taakherschikking. Die taakherschikking moet niet beperkt worden tot de Physician Assistant en de Nurse Practitioner. Het LEVV wil graag een bijdrage leveren aan het uitwerken en realiseren van de aanbevelingen van de commissie en heeft daarvoor al een aantal activiteiten in gang gezet. Activiteiten die uiteindelijk de zorgverlening aan de patiënt ten goede zullen komen.

De volledige notitie is hier te lezen. Ook vindt u hier de aanbevelingen van het LEVV.