Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Aandacht voor preventie en openbare gezondheidszorg broodnodig (11/09/03)

"Dit regeringsbeleid verslechtert de gezondheidstoestand van kwetsbare groepen en zorgt ervoor dat de sociaal economische gezondheidsverschillen vergroten", stelde kamerlid Godelieve van Heteren (PvdA) woensdag tijdens een debat over het gemeentelijke gezondheidsbeleid in Nieuwspoort in Den Haag. Ook zei zij "blij" te zijn met af en toe een ramp, "omdat anders het onderwerp 'public health' niet meer sexy is." Tijdens het debat was de algemene teneur dat er zorgen zijn over de gezondheidstoestand in Nederland en dat veel meer investeren in preventie en openbare gezondheidszorg noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de gezondheidstoestand van Nederlanders niet achteruit keldert.

Nederland is gezond, maar verliest zijn koppositie in Europa en zakt verder af. Jongeren vertonen steeds vaker een ongezond leefpatroon. WAO'ers, chronisch zieken en mensen in achterstandwijken zijn extra kwetsbaar als er niet meer aandacht komt voor de preventieve volksgezondheid. Dr. Wim Kuiper, lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitte kritiek op de landelijke politiek: "Ik mis het gevoel in politiek bestuurlijk Nederland voor de urgentie van een preventieve volksgezondheid."

De gemeenten in Nederland hebben hard gewerkt aan de ontwikkeling van het lokaal gezondheidsbeleid: 97% van de gemeenten in Nederland heeft in een nota de plannen op dit terrein tot 2007 beschreven. Kamerlid Siem Buijs (CDA): "Ik had niet gedacht dat gemeenten met het gezondheidsbeleid uit de voeten zouden kunnen, maar het blijkt gelukt te zijn. Complimenten voor de gemeenten."

Bestuurslid Chris Dekkers van GGD Nederland pleitte voor een grootschalige aanpak door rijk, gemeenten en GGD'en: "Tijdens de vaccinatiecampagne tegen meningokokken C in 2002 is dit zeer effectief gebleken."

Het debat over het gemeentelijke gezondheidsbeleid werd georganiseerd door de VNG en GGD Nederland. Aanleiding voor het debat was de afronding van het project dat gemeenten en GGD'en heeft ondersteund bij het opstellen van gemeentelijk gezondheidsbeleid. Per 1 juli 2003 zijn alle gemeenten in Nederland per wet verplicht een gemeentelijk gezondheidsbeleid te hebben.