MUSEUM CATHARIJNECONVENT

Pracht en Praal van de Paus

Pracht en Praal van de Paus - Schatten uit het Vaticaan eenmalig te zien in Utrecht

Utrecht, June 27 /PRNewswire/ --

- 11 september tot en met 30 november 2003

Dit najaar zijn in Museum Catharijneconvent in Utrecht circa 100 unieke Vaticaanse schatten te zien. De voorwerpen worden voor het eerst buiten het Vaticaan getoond en waren niet eerder voor het publiek toegankelijk. Te bewonderen zijn onder andere de pauselijke tiara (driekroon) waarmee Johannes XXIII werd gekroond, de ring van Pius XII en voorwerpen zoals mijters, boekbanden, kelken en reliekhouders. De kostbaarheden zijn in de laatste twee eeuwen vervaardigd voor elf verschillende pausen. De meeste objecten zijn rijkelijk versierd met zilver, goud en edelstenen. Aanleiding voor de expositie is het feit dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat Nederland, na de reformatie, weer in bisdommen werd ingedeeld. Vanwege dit jubileum was het Vaticaan bij hoge uitzondering bereid de voorwerpen uit te lenen voor een eenmalige en spectaculaire tentoonstelling.


- De tentoonstelling

Het merendeel van de getoonde voorwerpen wordt bewaard in de pauselijke sacristie, diverse ruimtes naast de Sixtijnse kapel. In een sacristie worden de benodigdheden voor de dienst bewaard. Tevens fungeert een sacristie als kleedruimte. De pauselijke sacristie is nooit toegankelijk voor publiek. De expositie in Museum Catharijneconvent biedt de bezoekers een unieke mogelijkheid om de fraaie verborgen kunstschatten van nabij te kunnen bewonderen. Naast voorwerpen uit de pauselijke sacristie zullen objecten te zien zijn uit onder meer de schatkamer van de Sint-Pieter en uit het Lateraans Paleis in Rome.

De tentoonstelling belicht eveneens twee typisch pauselijke rituelen: het conclaaf (de keuze en de kroning van de nieuwe paus) en het Heilig Jaar dat om de 25 jaar gevierd wordt (de laatste keer in 2000).


- Contacten met het Vaticaan

Tijdens de voorbereidingen van Pracht en Praal van de Paus zijn de contacten tussen Museum Catharijneconvent en het Vaticaan verder verstevigd. In juli 2002 is museumdirecteur Guus van den Hout door de paus benoemd tot adviseur van de pauselijke commissie voor het culturele erfgoed van de kerk. Door deze benoeming gingen deuren voor Museum Catharijneconvent open die voor andere gesloten blijven.