Gemeente Voorburg-Leidschendam


Afstemming binnenstadsdistributie Haaglanden noodzakelijk

Persbericht, Stadsgewest Haaglanden 10 september 2003
---

Het dagelijks bestuur van het stadsgewest Haaglanden wil komen tot een regionale aanpak van de binnenstadsdistributie voor de regio Haaglanden. Als er niets gebeurt zit Haaglanden binnen tien jaar met een logistiek probleem. Het bevoorradingsverkeer groeit de komende jaren in Haaglanden sterk en ook het gewone autogebruik neemt toe. Dit blijkt uit de analyse uitgevoerd door het onderzoeksbureau A&S management. Met een nog te ontwikkelen pakket van concrete maatregelen wil het stadsgewest anticiperen op toekomstige problemen.

De analyse brengt aan het licht dat gemeenten lokaal beleid voeren, terwijl de verladers een regionaal probleem ervaren. Gemeenten pakken de problemen op eigen initiatief aan zonder te kijken naar de effecten op buurgemeenten. De analyse geeft ook aan dat het probleem van nu in de toekomst alleen maar groeit door onder andere minder efficiënte routes, langere openingstijden, minder voorraad bij de winkels en meer bestel(vracht)autos.

Oplossingen voor de toenemende goederenmobiliteit moeten worden gezocht in regionale regelgeving en lokale verbetering van de infrastructuur. Een gemeenschappelijke aanpak door regionale afstemming is het antwoord op de distributieproblemen van nu en in de toekomst.
De regionale afstemming betreft dan: fysieke toegankelijkheid (aanvoerwegen A12, A4, A13, laad- en losplaatsen), verkeers- en vervoermaatregelen (standaardisatie van regelgeving Haaglandengemeenten, verbeteren bereikbaarheid en doorstroming in het centrum), bevoorradingstijden en combineren van bestellingen.

Het stadsgewest Haaglanden gaat op korte termijn samen met de relevante marktpartijen om tafel om tot een concrete aanpak te komen.