Gemeente Meppel


Open Monumentendag 2003 (05-09-2003)

Landelijke aftrap in De Havixhorst

De Open Monumentendag 2003 staat dit jaar in het teken van landelijke bouwkunst en agrarische monumenten. De landelijke opening is op donderdag 11 september vanaf 13.30 uur in havezate De Havixhorst. De Havixhorst is gelegen in de landelijke buurtschap De Schiphorst in de gemeente Meppel. De opening wordt verricht door mr. Pieter van Vollenhoven.

Vóór de opening kunnen genodigden deelnemen aan een busexcursie door het Reestdal, een wandelexcursie in de omgeving van De Havixhorst of een busexcursie door Zuidwest Drenthe. De landelijke opening wordt georganiseerd door de landelijke Stichting Open Monumentendag.

Overige activiteiten rond Monumentendag in de gemeente Meppel Het organisatiecomité heeft een programma in elkaar gezet dat een goede mogelijkheid biedt om kennis te maken met prachtige panden en idyllisch plekjes in de gemeente Meppel.

Vrijdag 12 september bezoeken vijftien groepen 8 van de basisscholen een aantal boerderijen in Kolderveen. De kinderen worden er per bus heen gebracht. De eerste groepen beginnen om 9.00 uur bij de boerderij van Dekker, op de grens van Drenthe en Overijssel. Ze lopen Kolderveen af en bekijken daarbij vijf boerderijen. De laatste schoolklassen eindigen om ongeveer 15.00 uur bij de boerderij van Schrotenboer, aan de Nijeveense kant van Kolderveen. Tevoren hebben de kinderen al een lesbrief gehad op school, over boerenbouw. Aan de hand van deze lesbrief vervullen de scholieren onderweg opdrachten waarmee een prijs te winnen is. De kinderen brengen een bezoek aan de volgende locaties en bezienswaardigheden:
* Familie Dekker, Kolderveen 104: stookhok en oude deel
* Familie H. Schrotenboer, Kolderveen 57: boerderij met manege
* Familie Dedden, Kolderveen 79: schilderijenexpositie
* Tuinderij Lechaim, Kolderveen 16, gemengd (biologisch) bedrijf, videovertoning

* Familie L. Schrotenboer, Kolderveen 15, veehouderij, ijsboerderij

Zaterdag 13 september is het open monumentendag. Eigenaren van diverse boerenbedrijven en bewoners van voormalige boerderijen laten hun prachtige woonomgeving zien. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn bovenstaande bedrijven te bezoeken en ook:
* Fam. Knol, Dorpsstraat 99 Nijeveen: oude en nieuwe stallen, automatisch melksysteem

* Fam. Withaar, Nijeveense Bovenboer 57, Nijeveen: stallen met automatisch melksysteem

* Derkserve, Broekhuizen 9, Broekhuizen: boerderij deels origineel, expositie

Organisatie
Het organisatiecomité van open monumentendag in Meppel bestaat uit: Piet Oosterhof, Janneke Klinkers en Riet Lohuis namens de VVV, Herman Jansen namens Oud Meppel, Jan Meer en Jan Schokker namens de Historische Vereniging Nijeveen en Cora Straatman en Marjan Dol namens de Gemeente Meppel.

Terug

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website van de gemeente Meppel de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie onvolledig is, na verloop van tijd verouderd of (niet) meer correct is. De gemeente Meppel is niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van informatie afkomstig van deze site en er kunnen ook overigens aan de site geen rechten worden ontleend.
De gemeente Meppel aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.