KNMG


Apotheker handelt onjuist bij eigenmachtig afwijken van recept arts

Het komt voor dat apothekers om financiële redenen het recept van de arts eigenmachtig veranderen, door aan de patiënt een ander geneesmiddel te verstrekken dan het recept vermeldt. Naar de mening van de KNMG is dat onjuist. De patiënt heeft recht op het geneesmiddel dat de arts op medische grond voorschrijft. Dit stelt de KNMG naar aanleiding van de actuele discussie in de media en het standpunt dat het Ministerie van Volksgezondheid vanmorgen naar buiten heeft gebracht. Dit ministerie onderschrijft in deze de mening van de KNMG.

In Nederland schrijft de arts door middel van een recept geneesmiddelen voor. De apotheker levert de voorgeschreven middelen aan de patiënt af. Het blijkt in de praktijk voor te komen dat apothekers het op het recept genoemde geneesmiddel vervangen door een goedkoper middel met dezelfde of nagenoeg dezelfde werkzame stof. Het afleveren van dit goedkopere middel kan voor de apotheker financieel aantrekkelijker zijn.

Naar de mening van de KNMG is het onjuist dat een apotheker eigenmachtig van een recept afwijkt. Dat mag de apotheker alleen doen na instemming van arts en patiënt. Het kan immers zo zijn dat een arts heel bewust een specifiek geneesmiddel heeft voorgeschreven vanwege de werkzaamheid ervan of de toedieningsvorm. Het is dan in het belang van de patiënt dat deze het door de arts bedoelde geneesmiddel krijgt, en niet een door de apotheker gekozen variant.

Uiteraard mag ook van artsen doelmatig handelen worden verwacht. Zijn er qua werking en toedieningsvorm identieke geneesmiddelen, dan ligt het voor de hand dat de arts het goedkoopste middel voorschrijft. Is er echter een medische reden om een specifiek en duurder middel voor te schrijven, dan moet de arts daartoe in het belang van de patiënt de ruimte hebben. De apotheker mag dan de voorschrijfvrijheid van de arts niet eigenmachtig beperken.

Dit standpunt is onlangs door verschillende rechters nog eens benadrukt. In uitspraken van zowel de rechtbank Arnhem (juni 2003), de rechtbank Leeuwarden (juli 2003) en de rechtbank Den Haag (augustus 2003) wordt duidelijk bepaald dat een apotheker alleen met instemming van arts en patiënt een ander dan het op recept voorgeschreven geneesmiddel mag afleveren.