Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-221

Den Haag, 11 september 2003

Financien haalt banden aan met de staatsdeelnemingen

Waarom moet de Staat aandeelhouder zijn? En hoe moet die rol worden ingevuld en welke problemen rijzen daarbij? Over dit onderwerp sprak het ministerie van Financiën op woensdag 10 september met de meest betrokken personen: bestuursvoorzitters, financieel directeuren en president-commissarissen. Op uitnodiging van de minister van Financiën waren ongeveer tachtig mensen 's middags en 's avonds bijeen in de Rolzaal aan het Haagse Binnenhof.

De Staat is aandeelhouder in 42 vennootschappen, waaronder beursgenoteerde ondernemingen (KPN, TPG, KLM en PinkRoccade), maar ook een aantal kleine en middelgrote bedrijven. Minister Zalm betoogde in zijn openingsrede dat staatsaandeelhouderschap een nuttige en noodzakelijke fase is tussen een pure overheidsactiviteit en de afstoting van een onderneming. Dat kan alleen op de juiste wijze gebeuren als dat aandeelhouderschap ook zakelijk wordt ingevuld en publieke belangen goed zijn geborgd. Zalm wil de code van de commissie-Tabaksblat toepassen op de staatsdeelnemingen. Ook wil hij de deelnemingen meer aanspreken op bedrijfseconomische doelstellingen, waaronder solvabiliteit, winst en dividendbeleid. Een rendement van zeven procent op het geïnvesteerde vermogen noemde Zalm in dit kader een 'absoluut minimum'.

Zalm ging in het bijzonder in op de positie van de 'veelkoppige' overheid: klant, aandeelhouder, toezichthouder, regelgever. Hij zei van mening te zijn dat een scheiding van taken binnen de overheid de enige oplossing is om bedrijven de nodige duidelijkheid te geven.

Andere bijdragen werden geleverd door Peter Bakker (CEO TPG), Ed van Thijn (Eerste-Kamerlid), Jan Kalff (ex-CEO ABN AMRO, president-commissaris Schiphol en lid van de commissie-Tabaksblat), Wim Moerman (directeur Financieringen bij Financiën) en Steven Schuit (advocaat, partner Allen & Overy). Het dagvoorzitterschap was in handen van Willem van der Schoot (voorzitter Boer & Croon Strategy and Management Group).

Meer info over de Nederlandse staatsdeelnemingen vindt u op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/staatsdeelnemingen.

De volledige tekst van de speech van de minister kunt u vinden op de website van de minister: http://www.minfin.nl/minister.