Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

11-09-2003 ANVR Reisvoorwaarden aangepast Een onderhandelingscommissie vanuit de Vereniging van ANVR Reisorganisatoren is in goed overleg met de Consumentenbond gekomen tot een herziening van de ANVR Reisvoorwaarden. De ruim 200 bij het ANVR aangesloten reisorganisaties zullen naar verwachting tijdens de ledenvergadering over twee weken ook hun goedkeuring hier aan geven. Voor nog te boeken reizen, vertrekkende na 1 januari 2004, zullen de herziene of aangepaste ANVR Reisvoorwaarden dan van kracht zijn.

De reisvoorwaarden, zoals deze door bij het ANVR aangesloten touroperators worden gehanteerd, bieden de consument helderheid over tal van belangrijke zaken bij het aangaan van een reisovereenkomst. Zo wordt uitvoerig ingegaan op de rechten en plichten van zowel de reisorganisatie als de consument ten aanzien van het reserveren en boeken, betalen en annuleren, reissommen en toeslagen en adviesinformatie op gebied van gezondheid, veiligheid, klachten en reisdocumenten. Op deze wijze kan de reisorganisatie optimaal de reis verzorgen en de consument kan geregeld en gerust van zijn welverdiende vakantie genieten.

Iedere paar jaar worden in het kader van de Sociaal Economische Raad (SER) door ANVR en Consumentenbond de ANVR Reisvoorwaarden tegen het licht gehouden, aangepast en verbeterd. Op basis van de wensen van de Consumentenbond en van het ANVR zijn deze nu opnieuw bekeken en samengesteld. Zo is nu bepaald dat door de ANVR reisorganisator een prijsgarantie wordt afgegeven aan de consument op het moment van boeken voor chartervliegreizen met Nederlandse luchtvaartmaatschappijen binnen Europa en naar de overige Middellandse Zeelanden. De consument weet zo bij het totstandkomen van de reisovereenkomst direct waar hij aan toe is. Om de reisorganisatie meer armslag, zekerheid en garanties te kunnen geven zowel richting de consument als richting zijn toeleveranciers om de reis goed te kunnen uitvoeren, dient de consument onder andere bij aanbetaling 15% (voorheen 10%) van de reissom te voldoen. Eén van de andere belangrijke punten is een verduidelijking van de klachtenprocedure. Om de reisorganisator in de gelegenheid te stellen direct de klacht te verhelpen en daarmee de consument alsnog een goedverzorgde vakantie te bezorgen, is het van belang dat de reiziger voldoet aan de voorgeschreven meldingsplicht op de vakantiebestemming. In de reisvoorwaarden zal hier uitgebreider dan voorheen en expliciet op worden gewezen.
De herziene ANVR Reisvoorwaarden en de andere garanties die het ANVR haar reizigers biedt, zijn voorwaarden waarvan de consument en de bij het ANVR aangesloten reisondernemingen grenzeloos gemak en verregaande zekerheid ondervinden.

- Nederlandse reisbureaus behoren tot de besten van Europa (26-08-2003)