Nederlandse Mededingingsautoriteit


NMA

NMa gaat overname Reliant door Nuon nader onderzoeken

De directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na onderzoek geconcludeerd dat de overname van de Nederlandse elektriciteitscentrales van Reliant door Nuon kan leiden tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Daardoor kan de mededinging op de Nederlandse elektriciteitsmarkt op significante wijze worden belemmerd hetgeen mogelijk nadelige gevolgen heeft voor de afnemers. Daarom heeft de NMa de partijen laten weten dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist. Hieruit vloeit nader onderzoek voort. Nuon heeft inmiddels al eerste voorstellen voorgelegd om de bezwaren van de NMa weg te nemen. De NMa gaat in het vervolgonderzoek ook deze voorstellen nader onderzoeken. Mochten de voorstellen effectief blijken, dan kan dit de duur van het vervolgonderzoek bekorten.

N.V. Nuon is onder meer actief op het gebied van transport, handel en levering van energie (elektriciteit, gas en warmte) en op het gebied van de productie van elektriciteit. Reliant Energy Europe B.V. is actief op het gebied van productie, handel en levering van elektriciteit.

Op de elektriciteitsmarkt is Nuon momenteel vooral als leverancier actief. Door de overname wordt Nuon zowel een belangrijke leverancier als een belangrijke producent van elektriciteit. De NMa heeft onder meer gekeken naar de effecten van de concentratie op de prijsvorming op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Daarbij heeft de NMa niet alleen een onderscheid gemaakt tussen dagelijks gebruik en gebruik op piekmomenten, maar heeft de NMa ook bezien wat de effecten van de voorgenomen concentratie zijn bij ieder niveau van de vraag/afname. De analyse van de NMa van de groothandelsmarkt richt zich op de prijsvorming zoals deze zich feitelijk voordoet en houdt daarbij volledig rekening met de import. Derhalve speelt het feit dat de NMa deze markt als nationaal aanmerkt, geen rol voor de uiteindelijke uitkomst van de beoordeling door de NMa.

De belangrijkste producenten in Nederland zijn Electrabel, Essent en Reliant. De NMa heeft het onderzoek afgestemd op de bijzondere karakteristieken van de groothandelsmarkt (gebrek aan substituten, ontbreken van mogelijkheden voor opslag, inelastische vraag, fluctuaties in de vraag op verschillende tijdstippen van de dag en tijdens verschillende jaargetijden, een verschillende mate van flexibiliteit van de productie-eenheden). Gedurende piekperiodes, wanneer de meeste productie-eenheden al volledig bezet zijn en hun productie niet meer kunnen verhogen om te voldoen aan een nog hogere vraag neemt het aantal effectieve concurrenten af. Elektriciteitsproducenten kunnen dan door middel van strategisch gedrag (bijvoorbeeld door capaciteit achter te houden) de marktprijs beïnvloeden.

De NMa heeft reden om aan te nemen dat vanwege deze omstandigheden door de concentratie een grotere kans ontstaat op een bovencompetitief prijsniveau op de groothandelsmarkt met mogelijk ook effecten op de markten voor de levering van elektriciteit. Daarom heeft de NMa geconcludeerd dat nader onderzoek naar de effecten van deze concentratie noodzakelijk is.