Gemeente Heerlen

Aandacht voor economie en werkgelegenheid gevraagd

Profielschets aangepast na burgerraadpleging

De gemeenteraad van Heerlen heeft tijdens haar vergadering van dinsdag 9 september ingestemd met de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Tijdens dezelfde vergadering is de profielschets aangeboden aan de Gouverneur, de heer B. van Voorst tot Voorst. Verder is in dezelfde bijeenkomst een vertrouwenscommissie benoemd. De raad gin niet akkoord met een voorstel om een burgemeestersreferendum te houden.

In de profielschets voor de nieuwe burgemeester staat aan welke eisen de man of vrouw moet voldoen die in Heerlen burgemeester wil worden. Zaken als bestuurlijke kwaliteiten, vertrouwd zijn met de cultuur en mentaliteit van Heerlen en de bereidheid om de functie langer dan één ambtsperiode (zes jaar) te vervullen komen daarbij aan de orde.

Toegevoegd

Naar aanleiding van de uitslag van de volksraadpleging van afgelopen zomer is echter nog een belangrijk punt toegevoegd aan de profielschets: 'De nieuwe burgemeester moet veel aandacht hebben voor de economie en de werkgelegenheid in de stad en de regio'. Uit de raadpleging bleek immers dat bijna zestig procent van de mensen die het formulier hebben ingevuld, een dergelijke betrokkenheid wenst. En omdat daarover van tevoren niets in de profielschets was opgenomen, is deze aanvulling gemaakt. Daarnaast is de tabel met de uitslagen van de burgerconsultatie toegevoegd aan de profielschets. Alle kandidaten die overwegen om te solliciteren naar de functie van burgemeester, worden op die manier op de hoogte gesteld van de wensen van de inwoners van Heerlen.

Vertrouwenscommissie

Tijdens de raadsvergadering is ook de vertrouwenscommissie in het leven geroepen. Deze commissie heeft tot taak om de gemeenteraad te adviseren over kandidaten die solliciteren naar de functie van burgemeester van Heerlen. Op basis het advies van de vertrouwenscommissie beslist de gemeenteraad welke kandidaten op de eerste en de tweede plaats komen te staan. In deze commissie hebben de volgende raadsleden zitting: P. Brauer (SP), C. Claessens (CDA), R. Hummel (Leefbaar Heerlen), J. Offermans (VVD), H. Portiek (Stadspartij), H. Winteraeken (Groen Links), H. Wouters (Ouderenpartij) en J. Zuidgeest (PvdA),.

Geen referendum

Een voorstel om de burgemeestersbenoeming te laten vooraf gaan door een raadgevend burgemeestersreferendum werd door de raad niet gesteund. Een dergelijk referendum wordt dan ook niet gehouden.

Gemeente Heerlen, 11 september 2003
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045) 5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --