Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van het lid Aasted-Madsen-van Stiphout over sollicitanten bij de KLu.

12-09-2003

Antwoorden op vragen van het lid Aasted-Madsen-van Stiphout (CDA) aan de staatssecretaris van Defensie over sollicitanten bij de Luchtmacht (ingezonden 29 juli 2003).

1. Is het waar dat u per brief 130 toegezegde aanstellingen bij de Luchtmacht heeft ingetrokken?

Ja.

2. Wanneer zijn de aanstellingsbrieven aan de betrokken sollicitanten verzonden?

De brieven waarin aan betrokkenen was medegedeeld dat zij zouden worden aangesteld, zijn verzonden in de periode tussen 22 oktober 2002 en 12 juni 2003.

3. Hoe verklaart u dat het gevolg van de taakstelling bij de Luchtmacht niet eerder tot terughoudendheid bij de nieuwe instroom heeft geleid?

4. Hoe verhoudt deze intrekking van aanstellingen zich tot de wervingscampagnes die door defensieonderdelen tot voor kort gevoerd werden en tot de personele tekorten waar sprake van was?

Bij de vaststelling van de aanstellingsbehoefte voor 2003 is reeds de nodige terughoudendheid betracht bij de bepaling van de gewenste instroom van personeel. In mijn brief van 3 april 2003 over personele reducties heb ik aangegeven dat er in 2003 een overschrijding van de begrotingssterkte dreigde als gevolg van de sterk gestegen instroom in 2002. Met de brief ´De maatregelen bij Defensie in kort bestek` van 30 juni 2003 hebben de minister en ik nader inzicht gegeven in de veranderingen waarmee Defensie in de komende jaren wordt geconfronteerd. Daarbij is aangekondigd dat deze maatregelen naar verwachting niet zonder gedwongen ontslagen gerealiseerd kunnen worden. Om het aantal gedwongen ontslagen zo klein mogelijk te houden, moet nog meer terughoudendheid worden betracht bij de instroom van personeel. Bij de Koninklijke luchtmacht zijn daarom 130 voorgenomen aanstellingen teruggedraaid. Deze maatregel is afgekondigd om gedwongen ontslagen van het reeds in de organisatie werkzame personeel, waarvan de belangen naar mijn mening zwaarder moeten wegen, te voorkomen.

De werving van nieuw personeel is dit jaar niet geheel stopgezet, omdat in bepaalde categorieën en specialismen nog altijd sprake is van dringende tekorten die niet kunnen worden opgelost door herplaatsing van reeds aanwezig personeel.

5. Realiseert u zich dat deze betrokkenen, in de wetenschap dat zij een aanstelling bij de Luchtmacht zouden krijgen, afgezien hebben van andere mogelijkheden en zich in feite in de wachtkamer hadden geplaatst?

Ja.

6. Is het in portefeuille houden van de sollicitaties het enige dat u betrokkenen kunt bieden?

Ik kan betrokkenen thans geen uitzicht op een functie bieden.

7. Zijn dit soort maatregelen ook nog te verwachten bij de andere defensieonderdelen?

Ik sluit niet uit dat deze en gelijksoortige maatregelen ook bij andere defensieonderdelen zullen moeten worden getroffen.

8. Is op dit moment de werving en selectie tijdelijk opgeschort in afwachting van het Integraal Defensieplan en het Integraal Personeelsplan?

Zoals hiervoor gesteld gaat de werving voor het jaar 2003 door voor een beperkt aantal specifieke functies. De definitieve behoefte voor het jaar 2004 wordt eerst vastgesteld nadat verder inzicht bestaat in de effecten van de maatregelen uit de Prinsjesdagbrief. Voor het burgerpersoneel is reeds een volledige vacaturestop afgekondigd.