Gezondheidsraad

Persbericht 10-9-2003

Hematopoietische stamcellen

Alternatieven voor beenmerg-transplantatie winnen terrein

Beenmergtransplantaties worden steeds vaker vervangen door een andere behandeling. Bloedvormende stamcellen voor patiënten met bloedziekten of bepaalde tumoren kunnen inmiddels namelijk ook uit bloed gewonnen worden. De donor krijgt dan stoffen toegediend die het aantal stamcellen in het bloed doen toenemen, en staat vervolgens bloed af. Deze methode wint snel terrein. Dit is een van de ontwikkelingen op het gebied van stamcellen waarover de Gezondheidsraad rapporteert, in een advies dat vandaag wordt aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Door nieuwe technieken kan het huidige tekort aan donors van bloedvormende stamcellen teruggedrongen worden. Het afnemen van bloed na stimulatie van de stamcellen is minder belastend voor donoren dan het afstaan van beenmerg, en de drempel is dus lager. De resultaten voor de ontvangers, bijvoorbeeld patiënten met leukemie, zijn bovendien even goed als bij beenmergtransplantatie. In toenemende mate wordt het beenmerg van de ontvangende patiënt daarbij niet volledig uitgeschakeld. Dat is voor de patiënt minder belastend, en brengt minder risico's met zich mee.
Een ander alternatief voor beenmergtransplantatie is het gebruik van bloed uit de navelstreng. Een beperking op dit moment is dat het aantal stamcellen dat per keer gewonnen wordt relatief klein is. Onderzoek moet uitwijzen hoe in de praktijk door celdeling grotere hoeveelheden te verkrijgen zijn. Ook kan navelstrengbloed wellicht voor algemeen gebruik opgeslagen worden.
Opslag van stamcellen uit navelstrengbloed voor toekomstig eigen gebruik door het kind is daarentegen weinig efficiënt. De kans dat iemand de bewaarde stamcellen later zal gebruiken is namelijk zeer gering. Zinvoller is de weg van algemene opslag en nauwkeurige matching met ontvangers. Nieuwe laboratoriumtechnieken maken een steeds preciezere matching mogelijk.
Omdat de toepassing van bloedvormende stamcellen afkomstig van donoren waarschijnlijk zal toenemen, moet nader onderzocht worden hoe afweerreacties onderdrukt kunnen worden. Verder moet onderzoek uitwijzen of stamcellen op termijn ook andere cellen kunnen voortbrengen, bijvoorbeeld voor lever of hartspier. Donororganen blijven voorlopig echter nog onmisbaar.
Wettelijk gezien zijn er op dit moment voldoende waarborgen voor de bescherming van donoren en veilig gebruik van stamcellen. Het aantal centra dat stamceltransplantaties uitvoert is ook voldoende.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt dr PA Bolhuis, tel. (070) 340 7717, e-mail: pa.bolhuis@gr.nl.

10 september 2003

Disclaimer
De Gezondheidsraad is lid van het International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA).
INAHTA bevordert de uitwisseling en samenwerking tussen de leden van het netwerk.
Copyright 1902 - 2002 Gezondheidsraad ::