Socialistische Partij


Bericht uit Cancun - 12 september 2003

Lee Kyung Hae maakte afgelopen woensdag op de barricade van Cancun een einde aan zijn leven. Dat heeft een grote schok teweeg gebracht. Men vraagt zich af hoe iemand tot zo'n daad kan komen.

Om solidariteit te betuigen ben ik als lid van een delegatie van het Europees Parlement de dag erop naar Ground Zero gegaan, het internationale kampement van boeren net buiten de Hotelzone. Het is de plaats waar de politie woensdag de demonstratie stopte en de plaats waar Lee zich met een messteek om het leven bracht uit protest tegen het WTO-beleid. Onze delegatie wordt in Ground Zero ontvangen door Rafael, de leider van de Via Campesina in Latijns Amerika. Via Campesina is een organisatie van kleine boeren die over de hele wereld ongeveer 50 miljoen, veelal kleine, boeren organiseert. Rafael is blij met ons bezoek. Voor de boeren en de aanwezige pers staat een delegatie van het Europes Parlement in hoog aanzien. Rafael brengt ons naar de Koreaanse afvaardiging. De Koreanen zijn met minstens 200 mensen in Cancun. We gaan samen met de Koreanen naar het herdenkingsmonument. Hier neemt de leider van de Koreanen de steunbetuiging in ontvangst en zegt dankbaar te zijn voor de solidariteit, niet alleen met Lee maar ook met de strijd die hij streed tegen de neoliberale globalisering van de landbouw. We nemen samen met honderden anderen deel aan de herdenkingsplechtigheid waar diepe droefenis en medeleven uit spreekt. Iedereen zit op de grond en heeft kaarsen voor zich. Er worden gedichten en politieke teksten voorgelezen, door organisaties en individuen. Als er een zwaar onweer uitbreekt blijven de Koreanen onverstoorbaar in het noodweer staan. Ze beëindigen de bijeenkomst met een stille tocht naar de nieuwe barricade die door de politie een eind verderop is opgericht. Lee Kyung Hae was binnen de boerenbeweging een vooraanstaand persoon. Hij was voormalig president van de Progressieve Koreaanse Boerenfederatie. De dag na zijn dood overhandigde en Koreaanse delegatie aan de Ministeriële Conferentie een verklaring. Hieronder volgen enkele passages.

Namens wie onderhandelt u eigenlijk?

Over de hele wereld heeft de liberalisering van de landbouw het bestaan van kleine boeren vernietigd. Lee Kyung Hae beschreef in april van dit jaar in een Koreaanse krant zijn strijd als volgt: "Ik ben 56 jaar en boer uit Zuid-Korea. Ik heb geprobeerd de problemen zelf op te lossen met een groot vertrouwen in de samenwerking en boerensolidariteit. Maar het is ons niet gelukt. Al snel na de Uruguay-ronde realiseerden mijn medeboeren en ik ons dat we ons lot niet meer in eigen hand hadden. Daarom komen uit het diepst van mijn hart de volgende vragen bij mij op: Namens wie onderhandelt u hier eigenlijk? Voor de mensen of voor uzelf? Stop de WTO-onderhandelingen, die uit niets meer dan valse beloften en diplomatieke gebaren bestaan! Sluit de landbouw uit van de WTO!"

Lee zag wat de plotselinge val van de prijzen voor landbouwgoederen voor de boeren betekende. Hij stelde de vraag: "Hoe zou u reageren als uw salaris plotseling werd gehalveerd zonder te weten waarom? Voor een deel kwamen de boeren terecht in stedelijke slumps of gingen bankroet. Ik keek om me heen, zag boeren een eind aan hun leven maken en zag hun huilende vrouwen. Mijn waarschuwing gaat uit naar alle burgers die bedreigd worden door ongecontroleerde transnationale bedrijven en ongewenste vormen van globalisering. De gevolgen daarvan zijn inhumaan, milieuverwoestend en ondemocratisch. De WTO negeert nog steeds de protesten van de boeren uit de hele wereld tegen dumping van goedkoop, gesubsidieerd voedsel uit de VS en de EU die onze levens en de toekomst van onze kinderen verwoesten." De strijd tegen dit onrecht maakte dat Lee op 10 september op de barricade klom met het spandoek "De WTO vermoordt boeren" en een eind aan zijn eigen leven maakte.

René Roovers

Bericht uit Cancun 2003, overzicht