Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


12/09/03 Mr. Pieter van Vollenhoven opent laboratorium Automotive Engineering Science

Mr. Pieter van Vollenhoven verricht 12 september de officiële opening van het Automotive Engineering Science laboratorium van de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Internal Combustion Engines (ICE), Power Trains, Vehicle Dynamics en Vehicle Safety vormen de vier deelgebieden van de Master Track Automotive Engineering Science (motorvoertuig techniek).

ICE verricht onderzoek naar verbrandingsprocessen van motoren door gebruik te maken van zowel speciaal ontwikkelde proefopstellingen als commercieel verkrijgbare motoren. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van nieuwe brandstoffen. Doelstelling is in veel gevallen het verlagen van brandstofgebruik en schadelijke emissies.

Power Trains richt zich op innovaties en onderzoek op het gebied van de aandrijflijn van wegvoertuigen, zoals continu variabele transmissies en geautomatiseerde versnellingsbakken.Onderzocht wordt hoe zo efficiënt mogelijk kan worden omgegaan met beschikbare energie binnen randvoorwaarden als rijdbaarheid en commerciële haalbaarheid.

Vehicle Dynamics vergaart kennis over het gedrag van autobanden, onmisbaar voor de ontwikkeling van geavanceerde regelsystemen die het weggedrag van een voertuig beïnvloeden, zoals ABS, Traction Control en Electronic Stability Program.

Vehicle Safety doet onderzoek naar de energie absorptie bij botsingen. Daarbij wordt aandacht besteed aan het ontwerp van kreukelzones en de verdere ontwikkeling van veiligheidsgordels en airbags.