Gemeente Dongen


12 september officiële oplevering door Ad van Beek en Joop Velthoven 5/9/2003 10:30
Werkzaamheden gemeentetoren s Gravenmoer afgerond Vanaf eind april stond de gemeentetoren in s Gravenmoer in de steigers voor een grote onderhoudsbeurt. Met het terugplaatsen van de vaanbol en de leeuw op de spits van de toren door de wethouders Van Beek en Velthoven worden de werkzaamheden afgerond. Zij voeren deze handeling uit op vrijdag 12 september om 15.00 uur.
Ieder jaar word er groot onderhoud uitgevoerd aan gemeentelijke panden. Dit jaar ging het om een extra grote beurt voor de gemeentetoren van s Gravenmoer. Zo werd het glas in lood hersteld, is de klokkenstoel behandeld tegen boktor en is het torenluik en een deel van de voordeur vervangen. De wijzers en wijzerplaten van de uuraanduidingen op de toren en de vaanbol zijn opnieuw verguld.

Voegwerk
Maar de grootste component van het onderhoud was het herstel van het voegwerk. Door de zeer zachte steensoort liepen de stenen met het uithakken van de voegen te veel beschadiging op. Als oplossing is gekozen om delen van het voegwerk te vervangen, in plaats van de gehele toren opnieuw te voegen. Hiermee kan de toren er weer een tijdje tegenaan: het voegwerk kan in ieder geval weer zon dertig jaar mee.

De gemeentetoren maakt onderdeel uit van de Nederlands Hervormde Kerk, Kerkdijk 15, s Gravenmoer.