Gemeente Zwolle

Gemeente opent aanval op containers binnenstad

De gemeente Zwolle opent de aanval op (bedrijfs)afvalcontainers en huisvuilzakken die het straatbeeld van de binnenstad ontsieren. Nog dit jaar starten vier pilots die moeten leiden tot een nieuwe wijze van afvalinzameling die minder ontsierend is. Ook worden plannen gemaakt voor de langere termijn. Dit staat in de notitie "Aanpak overlast afval binnenstad" die het college van B&W afgelopen dinsdag heeft vastgesteld.

Afvalcontainers en huisvuilzakken zijn al jaren een doorn in het oog van bewoners, bedrijven en bezoekers van de binnenstad. De bedrijfsafvalcontainers vormen naar het oordeel van het college op dit moment het grootste probleem. Het college heeft daarom besloten eerst hiervoor oplossingen te zoeken. Waar mogelijk moeten die oplossingen op termijn ook bruikbaar zijn voor de inzameling van het huishoudelijk afval.

Pilots
Er zijn in de binnenstad tal van probleemlocaties. Die kunnen niet in één keer worden opgelost. Er is daarom gekozen voor vier pilotprojecten op de locaties Broerenkerkplein, Ossenmarkt, Voorstraat/Melkmarktsteeg en Posthoornbredehoek, waar ondergrondse afvalinzameling wordt ingevoerd. Per locatie wordt gekeken wat de beste oplossing is. Hiervoor is het nodig om te weten hoeveel ondernemers willen meedoen met een collectief ondergronds inzamelsysteem. Vandaar dat in eerste instantie de ondernemers worden aangeschreven met de vraag of ze in principe willen mee doen of niet, en zo ja hoeveel en wat voor soort afval ze hebben. Op basis van deze informatie wordt een oplossing per locatie gezocht. Daar waar een ondergronds alternatief wordt aangeboden door de gemeente, worden containers op de openbare weg niet meer getolereerd. Ook huishoudens zullen in de omgeving van deze locaties mee kunnen doen met de ondergrondse inzameling, zodat het aantal vuilniszakken, dat elke woensdag op straat ligt, aanzienlijk zal teruglopen.


---