Roto Smeets de Boer NV

PERSBERICHT

RSDB treft aanvullende maatregelen gericht op winstherstel bij PlantijnCasparie

RSDB maakt bekend dat de operationele resultaatontwikkeling bij het merk PlantijnCasparie verder onder druk staat. Reden daarvan is onverminderde stagnatie van de vraag en een ruim capaciteitsaanbod in de voor PlantijnCasparie relevante markt(en) met als gevolg een aanhoudende ongekend felle prijsconcurrentie.

Enig houvast voor structureel herstel van de marktsituatie ontbreekt. Anticiperend hierop worden aanvullende maatregelen getroffen bij PlantijnCasparie. Deze moeten bijdragen aan resultaatherstel door ingrijpende kostenreducties passend binnen de strategie om kostprijsleiderschap te realiseren in de 5 drukkerijhoofdvestigingen van PlantijnCasparie in Almere, Utrecht, Zwolle, Capelle en Eindhoven. De eerder dit jaar bij PlantijnCasparie in gang gezette reorganisatie die inmiddels geleid heeft tot de sluiting van Henkes Senefelder in Purmerend, de desinvestering van PlantijnCasparie vestigingen in Maastricht en Apeldoorn en het besluit tot integratie van de vestigingen in Vlaardingen en Schiedam/Rotterdam in PlantijnCasparie Capelle, krijgt met het besluit tot integratie van PlantijnCasparie Breda in PlantijnCasparie Eindhoven thans concreet vervolg.

Daarenboven wordt heden een tweede reorganisatieronde aangekondigd. Het voornemen bestaat de activiteiten van de vestigingen van PlantijnCasparie Heerhugowaard, Hilversum en Logistiek/Rotterdam te integreren in de PlantijnCasparie vestigingen in Almere, Amsterdam, Deventer, Purmerend, Utrecht en Zwolle. Tevens wordt de omvang van de holding van PlantijnCasparie in Nijkerk teruggebracht. Met de voorgestelde tweede reorganisatieronde vervallen per saldo 125 arbeidsplaatsen. Ten behoeve van dit aangekondigde pakket van maatregelen wordt ten laste van 2003 een additionele voorziening getroffen van EUR 5,2 mln netto. Het pakket van maatregelen zal naar de huidige marktinzichten leiden tot herstel van de winstgevendheid van de activiteiten van PlantijnCasparie over 2004. Hierbij is uitgegaan van een voortzetting van de thans bestaande marktomstandigheden.

De aanvullende maatregelen worden hedenmorgen in de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders nader toegelicht. Vertegenwoordigend Overleg, medewerkers, en vakbonden worden heden geïnformeerd.

Vooruitzichten gehele jaar 2003

Zoals gemeld op 21 augustus jl. in het Halfjaarbericht 2003 zijn de marktomstandigheden dusdanig onzeker dat geen uitspraken worden gedaan over de verwachte resultaatontwikkeling van RSDB in de tweede helft van het jaar. Op grond van de in het eerste halfjaar 2003 behaalde resultaten en inclusief de heden bekendgemaakte voorziening spreken wij wel de verwachting uit dat het gehele jaar 2003 door RSDB winstgevend zal worden afgesloten.

Hilversum, 12 september 2003
ROTO SMEETS DE BOER NV
Raad van Bestuur

Voor nadere informatie:
Hans de Jong / Markus Bos / Leo van Gelder, tel. 035 - 625 86 11

Profiel
Roto Smeets De Boer NV - RSDB - is opgenomen in de notering van Euronext als NextPrime onderneming met Amsterdam als marktingang. RSDB is een organisatie van dienstverlenende ondernemingen die de communicatie-uitingen van haar opdrachtgevers - met toegevoegde waarde - omzet in gedrukte en multi-mediale producties. Deze ondernemingen zijn ondergebracht in 3 merken: Roto Smeets ­ grootschalige productie van tijdschriften, postordercatalogi en promotioneel drukwerk ­ met vestigingen in 7 landen in Noordwest-Europa; PlantijnCasparie ­ pre-publishing, drukwerk en direct marketing ­ met 24 vestigingen in Nederland en Media Partners ­ internationale publishing services ­ met vestigingen in 3 Europese landen.

RSDB : www.rsdb.com
Roto Smeets : www.rotosmeets.com
PlantijnCasparie : www.plantijncasparie.nl
Media Partners : www.mediapartners.nl