Dienstenbond CNV

3000 Handtekeningen voor de ABU!
12-09-2003

Dankzij iedereen die de moeite heeft genomen een handtekening te plaatsen, zijn er maar liefst 3000 handtekeningen verzameld voor een betere CAO voor de vaste medewerkers van uitzendbureaus. Voor een sector zonder enige actie-traditie is dat een groot succes te noemen.

Op 8 september zijn de handtekeningen overhandigd aan de voorzitter van de ABU, de heer H. Kamps. De symbolische overhandiging ging vergezeld met 3000 pingpongballetjes, om eens een balletje op te gooien voor een betere CAO. Maar ook om de diepgezonken ABU te lichten.

Veel belangrijker dan de symboliek is uiteraard wat er nu gaat gebeuren. De CAO-onderhandelingen (of het gebrek eraan) staan op de agenda van de ABU-ledenvergadering van volgende week donderdag. Een vergadering waarbij ieder uitzendbureau de balans op moet maken of er verder onderhandeld wordt, of niet. Er is ons veel aangelegen om met deze CAO verder te gaan. De vraag is of dat voor de ABU ook geldt. Die afweging moeten alle ABU-leden volgende week donderdag maken. De bal (3000 in aantal) ligt voorlopig even bij de ABU.

Zodra er weer ontwikkelingen zijn, hoort u weer van ons.

Reorganisaties
Via leden en ook door de bezoeken aan vestigingen, hebben we informatie gekregen over diverse reorganisaties binnen de uitzendbranche. Reorganisaties waarvoor geen sociaal plan met de CNV Dienstenbond is afgesloten. In de praktijk betekent dit dat er afspraken gemaakt zijn met een OR of helemaal geen afspraken, over de opvang van de sociale gevolgen. Voor collegas houdt dat doorgaans in dat zij een ontbindingsvoorstel krijgen met een bepaald geldbedrag.

Individuele ondersteuning
Voor zover u, als lid van de CNV Dienstenbond hiermee te maken krijgt, raden we u dringend aan voor individuele ondersteuning contact met ons op te nemen. Vooral ook omdat het Uitvoeringsorgaan Werknemers Verzekeringen (UWV) onlangs nieuwe, strengere, regels heeft bekendgemaakt voor het toekennen van een WW-uitkering. Bij twijfel over de noodzaak van ontslag wordt (veel meer dan voorheen) ook van de werknemer gevraagd om aan te tonen waarom uitgerekend hij of zij ontslagen is en of de spelregels correct zijn toegepast. Als de werknemer dit niet of onvoldoende kan aantonen, dan loopt hij of zij het risico dat hem geen volledige WW-uitkering wordt verschaft. Dit betekent dat iedereen die ontslagen wordt, de plicht heeft om zoveel mogelijk te doen om ervoor te zorgen dat hij niet ten onrechte wordt ontslagen.

Voor individuele ondersteuning kunt u, als lid, terecht op onze districtskantoren:
Kantoor Drachten, tel: (0512)583440
Kantoor Apeldoorn, tel: (055)5772640
Kantoor Rotterdam, tel: (010)2651111
Kantoor Hilversum, tel: (035)6460580
Kantoor Eindhoven, tel: (040)2116674

Informatie
Meer weten? Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052, of email: h.gerding@cnvdibo.nl.