ChristenUnie


Oproep aan de kerken - actie Platform ex-verslaafden

Attentie: Lees deze brief met aandacht en mail deze als een ketting door naar uw achterban en andere belangstellenden.Beschikbaar voor vrije publicatie.


1 Petrus 2,9
Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om de grote daden te verkondigen van Hem, die u uit de duisternis geroepen heeft tot zijn wonderbaar licht

Geachte voorgangers en predikanten, geestelijke verantwoordelijkheidsdragers van kerkelijk Nederland,

Graag brengen wij de volgende feiten onder uw aandacht, dit naar aanleiding van het in mei jl ingediende advies en invoeringsverzoek aan de Tweede Kamer door de Commissie Centrale Behandeling invoeringsaspecten Heroïneverslaving, een rapport met bijbehorende conclusies.
Vele ex-verslaafden, christelijke organisaties en kerken hebben zich gebundeld in het "Platform Ex-drugsverslaafden" om middels deze brief u te informeren omtrent de recente ontwikkelingen in de verslavingszorg

De chronische heroïneverslaafden worden in dit rapport beschouwd als mensen waar geen hoop meer voor is en voor wie permanente zorg verstrekking van heroïne op medische indicatie en onder medisch toezicht- de oplossing is..
De strekking van bovenvermeld rapport van deze commissie, is gefundeerd op uitgevoerde experimenten, waaruit blijkt dat heroïnebehandeling als interventie op dit moment als laatste behandelingsmogelijkheid wordt beschouwd.

Het hoofddoel van deze heroïnebehandeling wordt in dit voorstel gekenmerkt door twee delen:

1. Verdere gezondheidsschade zoveel mogelijk voorkomen en verbetering bewerkstelligen in de lichamelijk en geestelijke gezondheid van de verslaafde personen in kwestie.

2. Verbetering bewerkstelligen van het gedrag, in het bijzonder het sociaal en maatschappelijk functioneren.

Met behulp van een toegepaste statistische methodiek worden de resultaten van de uitgevoerde experimenten als positief omschreven en wordt in september door de Tweede Kamer een keuze gemaakt ten aanzien van de feitelijke invoering van dit concept in de zorgsector. Het controversiële aspect van deze experimenten en visie van deze commisie is, dat een chronisch verslaafde baat heeft bij heroïne, juist datgene wat de schade heeft veroorzaakt en dat de commissie meent dat door de vrije verstrekking van heroïne onder medisch toezicht bij een deel van de patienten het er zelfs toe kan leiden dat ze stoppen met het gebruik van heroïne. Alternatieve behandelingsmethoden komen in de beschouwing van de commisie en in het rapport niet aan de orde. In Nederland zijn naast de reguliere verslavingszorg diverse christelijke organisaties en kerken werkzaam die hulp bieden aan de desbetreffende doelgroep die aan alle door de Commissie gestelde criteria voldoet om voor deze experimenten in aanmerking komen.

Tevens wensen wij u te betrekken bij onze actieplannen, aangezien vele duizenden levens van onze verslaafde medeburgers door deze voorgestelde behandelingsmethode de kansen worden ontnomen te blijven volharden van de verslaving af te komen.

Vele ex-drugsverslaafden,christelijke organisaties en kerken die hulp, inwoning en begeleiding aanbieden aan bovenvermelde doelgroep zijn van mening dat:


- Bij de invoering van de vrije heroïneverstrekking is dit een bedreiging voor de toekomstige generatie verslaafden, met andere woorden, het maakt allemaal niet uit of je verslaafd bent/ wordt, aangezien de staat toch opdraait voor de vrije heroïneverstrekking. Hierdoor creëert men een grensoverschrijdend en tolerant gedachtegoed ten aanzien van drugsverslaving waarbij de staat garant staat voor de zorg.


- Bij invoering van de vrije heroïneverstrekking wordt de wilskracht van de verslaafde personen om er van af te komen systematisch door dit voorgestelde zorgbeleid ondermijnd. De kans wordt dan ook minder voor de desbetreffende personen om door middel van de kracht van het Evangelie van Jezus Christus te worden vrijgezet.


- Nederland mag nooit het geloof in en de hoop voor deze mensen in nood opgeven. Mensen mogen niet zomaar afgeschreven worden, omwille van sociale en maatschappelijke argumenten, waarbij heroïne dosering als laatste hulpmiddel wordt beschouwd. Verder is in het rapport van de Commissie overduidelijk dat de gegeven argumenten vooral vanuit economische motieven zijn voortgekomen en opgesteld.

Ons streven is dat deze plannen en voorstellen van de Commissie Centrale Behandeling Heroïneverslaving van de tafel worden geveegd. Het gaat hier in het bijzonder om de verslaafde medeburgers en de toekomstige generatie

We vertrouwen erop dat u deze brief met ons verzoek ernstig in overweging neemt en dat we binnen afzienbare tijd een reactie van u tegemoet kunnen zien.

We wensen u Gods zegen toe .

Met vriendelijke groet,
Het Platform Ex- drugsverslaafden,
namens deze ,

Yvette Lont Eersel,

Initiator en Raadslid ChristenUnie Amsterdam Zuid-Oost

Stichting De Rots
Millingenhof 345
1096 AW Amsterdam Zuid Oost
020-696.23.84
@: y.lonteersel1@chello.nl/ 2. platformzorgenpolitiek@yahoo.com