Gemeente Leeuwarden

Nijpels: Nu al veel belangstelling burgemeesterschap Leeuwarden

Ed Nijpels neemt profielschets van Hendrik tren Hoeve in ontvangst Commissaris van de Koningin van Fryslân Ed Nijpels nam donderdagavond 11 september tijdens een speciale raadsvergadering de profielschets van de burgemeester van Leeuwarden in ontvangst. In het profiel beschrijft de gemeenteraad van Leeuwarden aan welke eisen de opvolger van Margreeth de Boer moet voldoen. Nijpels prees de compactheid van de schets en het gedegen voorbereidend werk van de vertrouwenscommissie en liet tevens weten dat er al veel belangstelling voor het burgemeesterschap van Leeuwarden is.

Leeuwarden zoekt een burgemeester die van aanpakken weet. "Leeuwarden heeft voldoende plannen op papier staan die nu moeten worden uitgevoerd. De burgemeester heeft daar een belangrijke rol in," aldus Tom van Mourik (VVD)tijdens de raadsvergadering.

Verder moet de burgemeester bewezen hebben in staat te zijn om netwerken op te bouwen. Een bestaand politiek netwerk in Den Haag of Europa is mooi meegenomen. "Maar mensen uit het bedrijfsleven komen ook in aanmerking voor het burgemeesterschap en daar kun je niet van verwachten dat zij al over deze contacten beschikken," liet Gijs Jacobse (NLP) weten.

De profielschets is geschreven door de vertrouwenscommissie in opdracht van de gemeenteraad. De uitkomsten van een enquête over het profiel onder de burgers van Leeuwarden zijn daarin meegenomen. De mening van de Leeuwarders komt sterk overeen met de wensen van de raad.

Maandag 15 september wordt het profiel gepubliceerd in de Staatscourant. Volgend jaar april wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd.