Ingezonden persbericht

SIF: Aanbieders moeten verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid internet

Nog steeds hebben internetgebruikers regelmatig last van virussen, hackers en andere ongemakken zoals spam. De Safe Internet Foundation is van mening dat dit probleem nog te veel wordt neergelegd bij de consument. Door het gemak van 'altijd online' breedband internet via ADSL en Kabel zien consumenten internet steeds meer als het gas, water en licht uit de muur. In tegenstelling tot 'hapklare' nutsvoorzieningen kan ongefilterd internet uit de muur allerlei gevaren en ongemakken zoals virussen, hackers, spyware en spam bevatten. Zonder filtering is internet eigenlijk niet geschikt voor dagelijks gebruik. De SIF roept aanbieders van internet en software op om zelf de verantwoordelijkheid te nemen door internetverkeer standaard te schonen van gevaren en ongemakken en het probleem niet meer bij de eindgebruiker neer te leggen.

Het probleem wordt nu nog te veel neergelegd bij de consument. Die moet een virusscanner en firewall installeren, uitkijken bij het openen van attachments, zijn e-mailadres niet zomaar overal bekendmaken en er bovendien voor zorgen dat zijn software is voorzien van de allerlaatste updates. Dit is allemaal nodig om veilig en zonder problemen te kunnen internetten. Deze ingewikkelde handelingen worden van consumenten niet verwacht voor andere dingen die ze in het dagelijks leven gebruiken. De consument kan water uit de kraan veilig drinken en het, zonder de kookplaat eerst te patchen, koken. Dit probleem is des te nijpender geworden nu steeds meer, ook technisch niet onderlegde, Nederlanders gebruik zijn gaan maken van internet.

SIF roept consumenten daarom op meer gebruik te maken van providers die internet, voordat het bij de gebruiker uit de muur komt, goed kunnen filteren op virussen en spam. Consumenten worden er door SIF vooralsnog nog steeds op gewezen dat internet (nog) niet gebruikt kan worden als de gebruikelijke nutsvoorzieningen. Het is dus zaak om als gebruiker van internet nog steeds je computer goed te beveiligen. Net zoals je in de auto altijd je gordel om moet doen, is internet pas goed en veilig bruikbaar met bescherming van een virusscanner en geupdate software.

Over de Safe Internet Foundation
De Safe Internet Foundation is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een veilig internetgebruik door voorlichting, onderzoek en het steunen van kansrijke initiatieven en voorbeeldprojecten. Binnen de stichting werken overheid en bedrijfsleven samen, onder meer in het Surf op Safe programma van het Ministerie van Economische Zaken.


---


Ingezonden persbericht