VVD



11 sep 2003 - VVD wil einde aan problemen in gevangenissen

De VVD wil dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich actiever gaat bemoeien met het oplossen van de problemen in gevangenissen. Dit naar aanleiding van een lijst van aanbevelingen die hij heeft gedaan. De vraag is wat zijn collega van Justitie hier mee gaat doen. Alleen in een gezamenlijke verantwoordelijkheid met Justitie kunnen de problemen worden aangepakt.

Het personeel in gevangenissen heeft te maken met grote problemen. Er is sprake van onderbezetting en er is onvoldoende toetsing en toezicht. Ook is er is een hoog ziekteverzuim en er zijn ernstige overtredingen van de arbeidstijdenwet. Over deze problemen praat de Tweede Kamer al ruim twee jaar met de minister. Ondertussen stijgt het aantal gewelddadigheden tussen gevangenen en personeel. De VVD is er niet van overtuigd dat de problemen voortvarend worden aangepakt.

Twee jaar praten is genoeg volgens VVD-woordvoerder Laetitia Griffith. ² Nu moeten de problemen worden opgelost. De minister van justitie moet laten zien wat er gebeurt met de personeelsontwikkeling, het ziekteverzuim en de naleving van de arbeidstijdenwet. ² Griffith vraagt om een jaarlijks rapportage in het jaarverslag van de Dienst justitiële inrichtingen. Ook wil zij opheldering over het verband tussen extreem lange diensttijden van gevangenispersoneel en de toename van agressief gedrag en ernstige conflicten.

11 september 2003