Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN
STICHTING NATUUR EN MILIEU EN STAATSBOSBEHEER

PERSBERICHT

Utrecht / Driebergen, 12 september 2003

Ruim baan voor dier en plant

Natuur en Milieu en Staatsbosbeheer pleiten voor versnelde ontsnippering

van natuurgebieden

Stichting Natuur en Milieu en Staatsbosbeheer willen dat er extra maatregelen komen om natuur- en recreatiegebieden te ontsnipperen. Zij hebben hun visie 'Ruim baan voor dier en plant' aange-boden aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, de ministers van LNV en VROM en de leden van de desbetreffende vaste Commissies uit de Tweede Kamer. De visie wordt gesteund door negen andere organisaties*).

Versnippering is een van de grote bedreigingen van de natuur. Vele wegen, kanalen en spoor-wegen delen natuur- en recreatiegebieden in stukken. De onoverkomelijke barrières zijn schadelijk voor de kwaliteit van de natuur. Zij verkleinen de leefgebieden van dieren en planten, bemoeilijken de verspreiding en belemmeren wandelaars en fietsers.

Bij ontsnippering hoeft niet alleen gedacht te worden aan het bouwen van een ecoduct over een rijksweg. Ook minder dure maatregelen zoals bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen hebben al veel effect. Soms zal de recreatieve infrastructuur moeten worden veranderd en is ondersteunend natuurbeheer nodig, zoals omvorming van naaldbos in loofbos. Stichting Natuur en Milieu en Staatsbosbeheer pleiten voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak om grote, aaneengesloten natuurgebieden te realiseren. Zij hebben 21 gebieden aangemerkt die bij voorrang moeten worden ontsnipperd. Voor maatregelen in deze gebieden is de komende tien jaar ruim E 425 miljoen nodig. Samenwerking tussen verschillende partijen in een gebied met uiteenlopende belangen is noodzakelijk om goede resultaten te boeken.

Staatsbosbeheer en Stichting Natuur en Milieu vragen de minister om hun visie op ontsnippering op te nemen in de Nota Mobiliteit, die nu in voorbereiding is en voldoende budget te reserveren.

*) ANWB, Vereniging Natuurmonumenten, VEWIN, Vogelbescherming, de 12 provinciale Milieufederaties, IVN, KNNV, DE LANDSCHAPPEN en de Unie van Waterschappen

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel. (030) 233 13 28: Frits Backer; Marijke Brunt (privé 030- 231 6169) Staatsbosbeheer, tel. (030) 692 61 11: Franke Hoekstra (06 - 51 54 27 19)