Gemeente Den Haag

september 2003
Show Limburgse Schutters op Prinsjesdag

Voor het eerst in de geschiedenis van Prinsjesdag vinden er direct na de officiële plechtigheid festiviteiten plaats in de Haagse binnenstad.
Vanaf ongeveer 14.00 uur zullen op het Plein twee Limburgse schutterijen met vendelzwaaiers en hellebaardiers ondersteund door drie muziekkorpesen eveneens uit Limburg een demonstratie van hun kunnen geven.
De schutterijen hebben daarvoor als vertegenwoordigers van de provincie Limburg deel uit gemaakt van de officiële ere-afzetting voor de Koninklijke stoet op het Lange Voorhout.
Het optreden van de schutters is georganiseerd door de gemeente Den Haag in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en Den Haag Marketing & Events.

Deelnemende schutterijen zijn :
Schutterij Bussen Schutten,de Broederschap van Sint Martinus uit Roggel en Neer.
Deze schutterij , opgericht in 1512 , bestaat naast musketiers uit vendelzwaaiers en hellebaardiers. Hun historisch uniform is gebaseerd op de oude gilden. Tevens heeft deze schutterij een eigen muziekkorps.

Het Koninklijk Schuttersgilde Sint Lambertus uit Helden met vendelzwaaiers.
Deze schutterij is de eerste vereniging geweest, die het aloude vendelzwaaien van de
Brabantse Schuttersgilden in Limburg heeft geintroduceerd Ook heeft deze schutterij het eerste Europese koningsschieten georganiseerd.
De schutterij werd indertijd landelijk bekend door zijn bij de inzamelingsactie
"Open het Dorp"met Mies Bouwman.
Hun uniform van de schutterij Sint Lambertus is gebaseerd op de kleding van de schutters van de Nachtwacht van Rembrandt.

Voor de muzikale omlijsting van de show op het Plein zorgen. De Koninklijke Harmonie uit Sevenum, die dit jaar zijn 170 jarig bestaan viert en de Koninklijke Harmonie Euterpe uit Venray,

Aan de show op het Plein nemen in totaal circa 250 schutters, vendelzwaaiers , hellebaardiers en muzikanten deel.