Dienstenbond CNV

Arcadis neemt bonden niet serieus
12-09-2003

Het was de bedoeling om op woensdag 10 september jl. te starten met de CAO- onderhandelingen Arcadis. Zoals afgesproken, hadden wij verwacht dat de heer Sirre, directeur Arcadis Nederland, ons verzoek gedaan op 12 augustus jl. zou beantwoorden. Dit verzoek luidde: is Arcadis bereid, voordat zij overgaat tot het gedwongen ontslaan van een werknemer met een vast dienstverband, eerst overleg met ons te plegen? Tot onze ergernis kon deze vraag, die wij al een maand gelegen hadden gesteld, niet door de heer Sirre beantwoord worden.

Wij voelen ons geschoffeerd. Daarom hebben wij dan ook de onderhandelingstafel verlaten. De directie maakt steeds meer duidelijk, dat zij de werknemersorganisaties veel meer ziet als een vervelend obstakel, die haar personeelsreductie-plannen wil dwarsbomen, dan een partner waarmee, op basis van ieders verantwoordelijkheid, zaken te doen zijn in het belang van de continuïteit van Arcadis en in het belang van de werknemers.

Harmonie of conflict?
Op 22 september as. hebben wij weer een afspraak met de directie. Wellicht wordt onze vraag van 12 augustus dan wel beantwoord. Daarnaast willen wij met de directie de discussie aan gaan hoe zij de relatie met de werknemersorganisaties ziet. Wij hebben vrijwel altijd gekozen voor het harmonie-model. Dit kan natuurlijk wel veranderen en dan zal het conflict-model door ons gekozen kunnen worden.

We vinden het jammer dat Arcadis het zo ver laat komen. Het is niet nodig en het frustreert het onderhandelingsproces in hoge mate. Uiteindelijk betekent dit dat de reorganisatie niet snel, efficiënt en met voldoende draagvlak kan worden uitgevoerd. Verder komt van een aanpassing van de pensioenregeling op deze manier niet veel terecht. Over de voorstellen voor een nieuwe CAO Arcadis hoeven we al helemaal niet te spreken.

Kortom; in wiens belang is deze handelwijze van Arcadis? Wij weten het niet. In elk geval niet in het belang van de medewerkers van Arcadis.

Nut van lidmaatschap
Nog even dit. Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel: (055)5772640 of email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.