Erasmus


11-09-03: Kijkoperatie biedt voordelen bij behandeling darmkanker
Eerste resultaten grootschalig onderzoek bekend

Rotterdam, 11 september 2003 - Kijkoperaties zijn bij de behandeling van darmkanker even veilig als traditionele open chirurgie en hebben duidelijke voordelen voor de patiënt: minder bloedverlies tijdens de operatie, sneller herstel en een korter verblijf in het ziekenhuis. Professor Jaap Bonjer, endoscopisch chirurg van Erasmus MC, presenteert de eerste resultaten van één van de grootste onderzoeken op het gebied van darmkankerchirurgie tijdens een congres van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Intestinale Chirurgie op 12 september.

In het COLOR-onderzoek wordt de traditionele 'open' chirurgie vergeleken met de nu steeds meer toegepaste kijkoperatie met betrekking tot overleving en kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Er deden 1246 patiënten, afkomstig uit 29 Europese ziekenhuizen mee.

Bonjer: "Bij veel ingrepen biedt de kijkoperatie voordelen voor de patiënt. Wij wilden nagaan of dat ook het geval was bij de behandeling van kanker van de dikke darm. Na analyse van de uitkomsten van de eerste 1005 patiënten zien we dat de kijkoperatie gemiddeld 30 minuten langer duurt, maar dat de patiënt minder bloed verliest. Bij patiënten die met de kijkoperatie zijn geopereerd komen de darmen sneller op gang. De patiënten knappen sneller op en kunnen gemiddeld eerder het ziekenhuis verlaten. Er zijn dus duidelijke verschillen te zien met betrekking tot de kwaliteit van leven".

Op grond van de korte termijn resultaten van de COLOR-studie biedt de kijkoperatie dus voordelen. De komende drie jaar wordt echter bekeken of de patiënten kankervrij zijn en wat de overleving van de patiënten is bij beide behandelmethoden. De kijkoperatie voor darmkanker zal pas standaard worden uitgevoerd als aangetoond is dat deze operatie ook op de lange termijn minstens even goede resultaten geeft als de conventionele operatie. Dr. Antonio Lacy, die een vergelijkbaar onderzoek heeft gedaan, presenteert op hetzelfde congres al lange termijn resultaten. Op grond van de resultaten van dit, weliswaar kleinschaliger, onderzoek lijkt de overleving na een kijkoperatie beter dan die na operatie via de conventionele methode.

Aan het COLOR (COlon cancer Laparoscopic or Open Resection) onderzoek, dat liep van maart 1997 tot maart 2003, deden in Nederland vijf andere ziekenhuizen mee het Rotterdamse MCRZ St. Clara, het VU-ziekenhuis Amsterdam, Rijnstaete in Arnhem, het Catarina ziekenhuis in Eindhoven en het Medisch Centrum Leeuwarden. Een groot aantal West-Europese landen deed verder aan het onderzoek mee.