Provincie Drenthe

Europees project Water4all Onderzoek drinkwaterbeheer in de Hunze

Assen, 12 september 2003
Persberichtnummer 03-115



Vandaag is tijdens een bijeenkomst van experts een officiële start gemaakt met een onderzoek naar duurzaam waterbeheer in de benedenloop van de Hunze. Het waterschap Hunze en Aas en de provincie Drenthe onderzoeken hier op welke wijze de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater positief beïnvloed kan worden en wat de gevolgen van vernatting zijn. Dit is in het belang van de drinkwatervoorziening en de kwaliteit van het Zuidlaardermeer. Een aantal percelen langs de Hunze wordt dit najaar onder water gezet, waarna metingen worden verricht naar de verschillende stoffen in de bodem en het water. Deskundigen uit Duitsland, Engeland en Denemarken zijn geïnteresseerd in de opzet van het onderzoek en de resultaten van reeds uitgevoerde projecten in de Hunze.

Driedaagse conferentie
Gedeputeerde Ali Edelenbosch namens portefeullehouder Swierstra - en mevrouw Janneke Harmsma, lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Hunze en Aas, openen op vrijdag 12 september de Expert Meeting van de in totaal drie dagen durende conferentie over waterbeheer. De bijeenkomst vindt plaats in het Tulip Inn Brinkhotel in Zuidlaren en begint om 10.00 uur.

Internationaal onderzoek
Het Drentse onderzoek maakt deel uit van een Europees project Water4All. In het kader van dit project wordt ook in Duitsland, Engeland en Denemarken onderzocht hoe de kwaliteit van het grondwater verbeterd kan worden. Drenthe heeft voor dit onderzoek een subsidie van 246.000 euro uit het Europese Interreg Programma Noordzee ontvangen. Op de Expert Meeting van Water4All wisselen de deskundigen ook informatie uit over de technieken en methoden die zij bij hun onderzoek gebruiken. De resultaten hiervan worden gebundeld in een publicatie, zodat ze in bredere kring bekend kunnen worden gemaakt.

Meer inzicht
Grootschalige wateropvang, meer voeding van het grondwater en het langer vasthouden van water zijn allemaal plannen, die voortvloeien uit de bezorgdheid van het waterschap en de provincie over de effecten van verdroging als gevolg van grondwaterwinning en van de stijging van de zeespiegel. Drenthe en het waterschap Hunze en Aas verwachten door het onderzoek een beter inzicht te krijgen in de effecten van verschillende beoogde maatregelen. Aan het onderzoek werken behalve de provincie en het waterschap ook het Waterbedrijf Groningen, de Waterleidingsmaatschappij Drenthe en de gemeente Tynaarlo mee.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl