Gemeente Rotterdam

B en W-bericht 9 september 2003

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. (09-09) Het College heeft een subsidie van 17.870,- verleend aan de Stichting Stadsmuziek voor de organisatie van vier lunchconcerten en vier avondconcerten in de Burgerzaal. 2. (09-09) B en W zijn akkoord gegaan met een ontvangst in de Burgerzaal op 31 oktober 2003 van de teams en officials van het WK Korfbal, dat van 1 t/m 9 november 2003 in Rotterdam zal worden gehouden.
3. (09-09) Het College stelt de gemeenteraad voor de APV te wijzigen, zodat voor automatenhallen bij verplaatsing kan worden volstaan met een vergunningverleningsprocedure. Zonder deze wijziging moet de gemeenteraad bij elke verhuisbeweging de APV aanpassen. 4. (09-09) Het college van B en W heeft besloten om op 7 juni 2004 de 150 deelnemers aan het 9^e internationale congres van de European Society for Medical Decision Making te ontvangen in de Burgerzaal van het stadhuis.
5. (09-09) Het college van B en W gaat akkoord met de reis van wethouder Pastors naar de Metropolis conferentie in Wenen over migratie, integratie en de ontwikkeling van de grote steden, op 16 september a.s. Wethouder Pastors zal in de middag een inleiding houden over ontwikkelingen op het gebied van immigratie en huisvesting in Rotterdam. De conferentie biedt een forum voor het uitwisselen van kennis tussen bestuurders, beleidsmakers en onderzoekers.
6. (09-09) Het college van B en W neemt kennis van het verslag van de reis van Wethouder De Faria naar St. Petersburg van 22 tot 26 mei 2003. De reis werd gemaakt ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de gemeente St. Petersburg, een belangrijke zusterstad van Rotterdam.
7. Het College heeft kennis genomen van de beslissing van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland over de brandveiligheidsproblematiek in het recreatieoord aldaar en is verheugd dat er nu naar een constructieve oplossing wordt toegewerkt.
8. (09-09) De wethouder Sociale Integratie brengt van 29 oktober tot en met 4 november 2003 een bezoek aan New York. Het bezoek is georganiseerd door de Stichting Rotterdam Running Ambassadors. 75 running ambassadors, afkomstig uit bedrijfsleven en overheid, gaan de New York marathon lopen. Het gezelschap bestaat uit 110 personen, die ook werkbezoeken zullen afleggen.

Namens het bedrijfsleven en de gemeente Rotterdam overhandigt de wethouder een half miljoen bloembollen aan het gemeentebestuur van New York in het kader van het project "daffodils for New York", ter herinnering aan 11 september 2001.
De wethouder zal optreden als delegatieleider van een door de gemeente Rotterdam georganiseerd werkbezoek. Met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven treedt hij op als gastheer bij een ontvangst voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer
1. (09-09) Het college van B en W heeft kennis genomen van de voortgangsrapportage Woningbouw (peildatum 1 juli 2003). Tot 1 juli 2003 is er met de bouw van 1611 woningen gestart. Dat is meer dan in 2002 over het hele jaar werd behaald (toen is er gestart met de bouw van 1430 woningen). Doelstelling voor 2003 is de start van de bouw van 3000 woningen te realiseren. 2. (09-09) Het college van B en W heeft besloten het ontwerp van de Koepelnota Welstand vast te stellen en dit ontwerp voor advies aan de deelgemeenten voor te leggen. In de per 1 januari 2003 gewijzigde Woningwet is de verplichting opgenomen dat gemeenten het welstandstoezicht zodanig inrichten, dat het transparant, helder, toetsbaar en openbaar is. Uiterlijk op 1 juli 2004 dienen gemeenten aan te geven welke criteria gelden en welke procedures worden gevolgd. Het is de bedoeling om de conceptnota op 2 december a.s. aan het college voor te leggen met het voorstel de nota ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad. 3. (09-09) Het college van B en W heeft besloten om een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor Schiebroek-Zuid. Aanleiding voor de verandering zijn nieuwbouwplannen die niet passen in het huidige bestemmingsplan. Het bestemmingsplan dateert uit 1986 en was ook aan vervanging toe. De nieuwbouwplannen omvatten woningbouw waaronder ouderenhuisvesting, detailhandel en bedrijven.
4. (09-09) Het college van B en W heeft ingestemd met de beantwoording aan de commissie Fysieke Infrastructuur en Verkeer over de werkwijze van het Hoogbouwteam Rotterdam. Uitgelegd is hoe het hoogbouwteam de werking van zon, licht en wind bekijkt bij hoogbouwplannen.
5. (09-09) Het college van B en W heeft besloten tot het afgeven van een machtiging voor het binnentreden van een illegale verblijfsinrichting aan de Wolphaertsbocht. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming was geen gehoor gegeven. 6. (09-09) Het College heeft het dagelijks bestuur van de Stadsregio Rotterdam schriftelijk meegedeeld dat het akkoord gaat met het voorstel tot actualisatie van het projectenprogramma van het Fonds Bereikbaarheidsoffensief ( het zgn. BOR-fonds). Dit betekent met name dat het gedeelte Vierhavensstraat van de Parklane in dit programma wordt opgenomen. De benodigde extra gemeentelijke inleg zal voor 1 januari 2004 worden gedaan, onder voorbehoud van instemming van de Raad met de begroting 2004. 7. (09-09) Het College heeft besloten de Raad voor te stellen om in hoofdlijnen in te stemmen met de (concept) Beleidsvisie voor de periode 2003-2007 van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde. Het Natuur- en Recreatieschap legt elke vijf jaar zijn beleidsvoornemens vast in een Beleidsvisie. Het Natuur en Recreatieschap heeft onlangs de Raden van de deelnemende gemeenten en de Provincie Zuid-Holland gevraagd in te stemmen met de (concept) Beleidsvisie 2003-2007. Het schap wil meer dan voorheen een actieve rol spelen bij de ontwikkeling van nieuw recreatiegebied. Bestaande recreatiegebieden dichtbij Rotterdam zijn de Oude Maas en het Zuidelijk Randpark. 8. (09-09) Het college van B en W heeft besloten om aan woningbouwcorporatie De Combinatie een subsidie te verstrekken voor de aankoop van een pand aan de Mathenesserdijk, behorend tot het project De Loper. Het pand valt binnen een gebied dat is aangewezen als Hot Spot en was als enige uit het hele blok nog niet in handen van De Combinatie.
9. (09-09) Het College heeft het "Ontwerp Meerjarenprogramma bodemsanering Rotterdam 2004-2006, herziening 2003" vastgesteld. Het bodemsaneringsprogramma is een monitoringsprogramma waarmee inzicht wordt gegeven in de voortgang en planning van onderzoeken en saneringen. In het Meerjarenprogramma wordt ook ingegaan op recente wijzigingen op wettelijk en beleidsmatig vlak. De belangrijkste wijziging is de integratie van de bodemsanering in (de instrumenten van) de stedelijke vernieuwing. 10. (09-09) Het College heeft een vergunning ex artikel 11 van de Monumentenwet 1998 verleend voor de wijziging van de kap van het rijksmonument Schiedamsesingel 185. Aan de vergunning wordt het voorschrift verbonden dat de nokgording blijft gehandhaafd. 11. (09-09) Het College is akkoord gegaan met het aanstellen van een projectleider voor de organisatie van de Rotterdamse milieutaken. De projectleider krijgt de opdracht te onderzoeken of een aantal gemeentelijke milieutaken ondergebracht kan worden bij de DCMR onder de condities die het college daaraan verbindt.

Sociale en Culturele Zaken
1. (09-09) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen 1 miljoen beschikbaar te stellen voor de culturele manifestatie IMPEX in het seizoen 2004/2005. De manifestatie heeft tot doel verbindingen te leggen tussen brede en gespecialiseerde cultuuruitingen, tussen wijken en het centrum, tussen de verschillende culturen die in Rotterdam aanwezig zijn. Er is gekozen voor het seizoen 2004/2005 in verband met de start van het Cultuurplan 2005-2008 en daarmee ook de volgende fase van het Actieprogramma Cultuurbereik.
2. (09-09) Het College heeft een wijziging van de Verordening toeslagen en verlagingen Algemene Bijstandswet vastgesteld. 3. (09-09) Het College heeft een aanpassing van de Gemeentelijke Verordening Studietoelagen Rotterdam 2003-2004 vastgesteld. Daarnaast is het College akkoord gegaan met de evaluatie van de regeling.
4. (09-09) Het College heeft het beleidsverslag Algemene Bijstandswet 2002 vastgesteld. In het verslag geeft de dienst SoZaWe een inhoudelijke toelichting op de activiteiten in 2002 op het terrein van verbetering dienstverlening, nieuwe wetgeving, uitstroom en activering, armoedebestrijding, handhaving en fraudebestrijding.

Personeel en Organisatie
1. (09-09) Het college van B en W laat de hoofden van dienst per brief weten dat de financiële gevolgen van de afschaffing fiscale geschenkenregeling voor rekening van de diensten worden gebracht.

Financiën
1. (09-09) Het College heeft kennisgenomen van het voorstel dat aan de raad wordt voorgelegd voor een nieuwe opzet voor de accountantscontrole in het duale bestel. De raad moet op grond van de dualiseringswetgeving voor 15 november van dit jaar een nieuwe verordening voor de accountantscontrole vaststellen.

Juridische Zaken
1. (09-09) Het College heeft ingestemd met een nabetaling aan de voorzitters en leden van de Algemene Bezwaarschriftencommissie. De marktconforme vergoeding kon lange tijd niet worden uitbetaald, omdat de verordening niet kon worden vastgesteld door wijzigingen in de wet dualisering gemeentebestuur.
2. (09-09) Burgemeester en wethouders hebben besloten een schadevergoeding van 104,46 toe te kennen. Dit bedrag is de wettelijke rente over de periode waarin SoZaWe vertraagd heeft uitbetaald. Een vordering voor het meerdere, inclusief een verzoek tot vergoeding van immateriële schade, heeft het College afgewezen.

Bestuursdienst Algemeen
1. (09-09) Het college van B en W heeft een aantal huisregels over het dienstvervoer en het gebruik van gemeentelijke faciliteiten aangepast. De praktijkervaringen van het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat zijn periodiek aanleiding de regelgeving als gevolg van de aanbevelingen van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) en de bestuurlijke huisregels te bezien.