Consumentenbond

Ons advies: betaal woonlastenbescherming niet in één keer

11 september 2003

Tussenpersonen verdienen veel geld aan extra verzekeringen bij leningen

In de Geldgids die vandaag verschijnt, raden wij woonlast- of betalingsbeschermingsverzekeringen tegen eenmalige premie af. Consumenten moeten uiteindelijk fors meer betalen dan wanneer ze dat doen via maandelijkse of jaarlijkse premies. Tussenpersonen daarentegen verdienen veel geld hieraan. Wij roepen verzekeraars, banken en tussenpersonen op deze verzekeringen tegen koopsom niet meer aan te bieden.

Consumenten moeten vaak bij een geldlening of hypotheek verplicht een verzekering afsluiten die de rentelasten overneemt bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Als deze zogeheten woonlasten- of betalingsbeschermingsverzekering tegen een éénmalige premie (koopsom) wordt afgesloten, is de consument veel duurder uit dan als hij de premie per maand of per jaar zou betalen. Een voorbeeld: naast een lening van EUR155.000 wordt een woonlastenbeschermingsverzekering gesloten. De koopsom hiervoor is EUR16.900. Dat bedrag wordt bij de lening opgeteld. De totale lening is dan EUR171.900. De consument leent dus EUR16.900 meer dan hij van plan was. De consument krijgt te horen dat hij EUR71 per maand kwijt is. Dat is de rente voor de extra lening van EUR16.900. Die extra lening moet ook nog worden afgelost. Dat kost nog eens EUR31 per maand. Per saldo is de consument zo voor de woonlastenbescherming EUR102 per maand kwijt. Zou de consument die verzekering gewoon tegen maandelijkse premie sluiten, dan kan dat al tegen EUR56 per maand. Een ander nadeel is dat zo'n verzekering vaak 20 jaar loopt. Lost een consument de lening bijvoorbeeld na 8 jaar af, dan heeft de consument 12 jaar voor niets betaald. De premie heeft de consument immers in één keer vooruitbetaald. Bij maandelijkse of jaarlijkse premiebetaling loopt de consument dat risico niet.

Terwijl consumenten veel geld kwijt zijn aan de verzekeringen ontvangen tussenpersonen veel provisie over de koopsomconstructie. In een brief aan de brancheorganisaties roepen wij de verzekeraars, banken, en tussenpersonen op om dit soort verzekeringen tegen betaling van éénmalige premie niet meer aan te bieden.