Provincie Zuid-Holland

Persbericht

12-09-2003
Realisatie transportcentrum Schelluinen-West stap dichterbij

Vrijdag 12 september ondertekenden de portefeuillehouders van de acht gemeenten van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden de intentieverklaring voor de realisatie van het transportcentrum Schelluinen-West. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor het verhuizen van bedrijven die niet passen op hun huidige vestigingsplaats. Ze moeten verhuizen vanwege de eisen die aan milieu en leefbaarheid gesteld worden of omdat ze zelf willen verplaatsen om bedrijfseconomische redenen. Gedeputeerde Asje van Dijk: Op deze manier worden de problemen in de transportsector aangepakt, maar wordt ook de kwaliteit van het Groene Hart verbeterd. De provincie is bereid om hiervoor ruimte te reserveren in het nieuwe streekplan Zuid-Holland Oost.

Naast Giessenlanden, waar het terrein gevestigd wordt, zijn de gemeenten Gorinchem, Graafstroom, Leerdam, Nieuw-Lekkerland, Hardinxveld-Giessendam, Liesveld en Zederik betrokken. Deze acht gemeenten dragen gezamenlijk het risico voor de ontwikkeling van het transportcentrum. In de intentieverklaring is de werkwijze beschreven die onder andere aangeeft dat de (milieu)vergunningen van de transportbedrijven planmatig geactualiseerd worden. Verder komt er een gezamenlijk beleid voor de herinrichting van de vrijgekomen locaties. Locaties binnen de bouwgrens, de zogenaamde rode contour, worden vooral gebruikt om de stedenbouwkundige kwaliteit en de leefbaarheid te verbeteren. Voor vrijgekomen locaties buiten de rode contour is de inzet om de 'groene functies' te herstellen.

Regionale ontwikkelingsmaatschappij
De ondertekening is tevens de start voor een regionale ontwikkelings-maatschappij. Het provinciaal bestuur van Zuid-Holland stimuleert gemeenten om samen te werken bij het ontwikkelen van bedrijfsterreinen. Om die reden was ook gedeputeerde Van Dijk aanwezig en benadrukte hij in zijn toespraak het belang van samenwerken. Bij Schelluinen-West komt een bedrijfsterrein van ruim 30 hectare, dat uitsluitend bedoeld is voor de vestiging van transportbedrijven die uit de regio verplaatst worden. Aan de duurzaamheidsaspecten wordt extra aandacht besteed. Daarbij kan gedacht worden aan beveiliging, parkmanagement, energiegebruik, gezamenlijke voorzieningen als wasplaats en reparatiefaciliteiten. Verder wordt aan de landschappelijke inpassing van het terrein veel aandacht besteed.