Gemeente Terneuzen

Persbericht - 12 september 2003

Unieke grafkelder gevonden tijdens de restauratie Officiële heropening Hervormde Kerk in Biervliet

Vanmiddag vindt om 14.30 uur de officiële heropening plaats van de Hervormde Kerk in Biervliet. De Commissaris van de Koningin, de heer drs. W.T. Van Gelder zal de officiële handeling verrichten. De restauratiewerkzaamheden namen ruim 15 maanden in beslag en hebben zeker vruchten afgeworpen. Het resultaat is een schitterende kerk met in het oog springende gebrandschilderde ramen en een unieke grafkelder. De kerk is vandaag open vanaf 14.00 uur.

De bijzondere gebrandschilderde ramen dateren uit 1660 en zijn destijds gemaakt door Cornélis van Barlaer. Voor verdere restauratie zijn de ramen bij een glazenier in Tilburg geweest zodat zij hun oorspronkelijke karakter weer terugkregen. Tijdens de zorgvuldig uitgevoerde restauratiewerkzaamheden is bovendien een grafkelder gevonden waarin het lichaam van Michiel de la Palma is bijgezet. Tevens kwamen er tijdens deze werkzaamheden grafzerken uit de Middeleeuwen tevoorschijn. Al met al buitengewone vondsten met een groot historische waarde.

Op de Open Monumentendag 2003 - zaterdag 13 september - zal in de grafkelder een foto op ware grootte te zien zijn van de kelder zoals deze eruitzag toen hij werd geopend. Over de grafkelder ligt een glazen plaat met verlichting. Tijdens de monumentendag worden rondleidingen georganiseerd die beginnen om 11.00 en 13.00 uur bij het Dorpshuis te Biervliet met daarbij een uitgebreid bezoek aan het gerestaureerde kerkje.
In Terneuzen is er deze dag ook een rondleiding waarbij veel nostalgische herinneringen worden opgehaald. De rondleiding start bij het ANWB-kantoor om 15.30 uur.

Nadere informatie:

Gemeente Terneuzen, afdeling Communicatie
Jolanda Hartman
Telefoonnummer: 0115 - 455 525