Eemland zuid, 15.50 uur

Utrecht 12-09-2003 - Persbericht voor het district Eemland Zuid

PERSBERICHT

Amersfoort, 12 september 2003

Periode van intensieve alcoholcontroles van start BOB bezoekt Marktstaddag tijdens Keistadfeesten

AMERSFOORT / LEUSDEN / WOUDENBERG BOB, wie kent hem niet? BOB is degene die nuchter blijft en de rest veilig naar huis rijdt. In de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg zal de politie het komende jaar (september 2003 september 2004) intensieve alcoholcontroles houden om erop toe te zien dat weggebruikers zich ook daadwerkelijk als echte BOBs gedragen. Deze intensieve handhavingsperiode van een jaar is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, het politiedistrict Eemland Zuid en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht en heeft tot doel om het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen.

Marktstaddag In alle gemeenten start de handhavingsperiode met een voorlichtingsactie. Zondag 14 september 2003 zal BOB zich voor het eerst laten zien op de Marktstaddag in Amersfoort. Op zaterdag 20 september bezoekt BOB de Jaarmarkt in Leusden en ook in Woudenberg komt BOB (op een nog nader te bepalen tijdstip) langs. Bij de kraam kunnen bezoekers vast een keer oefenen met een blaastest, kunnen zij een reactiespel doen en natuurlijk ontbreken de leuke BOB-hebbedingen voor de echte BOBs niet. Gedurende het jaar zullen de inwoners van de gemeenten ook op andere wijzen merken dat er extra alcoholcontroles plaatsvinden.

Waarom deze campagne? Bijna iedereen zou toch wel moeten weten dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Toch speelt alcohol nog bij 17% van alle ongevallen een belangrijke rol. In de afgelopen drie jaar waren tenminste 87 letselslachtoffers als gevolg van het rijden onder invloed te betreuren in alle drie de gemeenten samen. Drie mensen verongelukten dodelijk. Door het houden van veel alcoholcontroles verwachten de gemeenten en politie dat weggebruikers de kans op een controle (en de eventuele negatieve gevolgen) hoger gaan achten, daarom geen risico meer nemen en dus fris achter het stuur gaan zitten. Daarnaast vinden de organiserende partijen het belangrijk om de weggebruikers te blijven voorlichten over de consequenties van het rijden onder invloed en de mogelijkheden tot veilige alternatieven (BOB dus!).

Meer informatie /