ACADEMIE VOOR WETGEVING

Scriptieprijs 2003 van de Academie voor wetgeving

Scriptieprijs 2003 van de Academie voor wetgeving voor Claartje van Drumpt

Op 11 september 2003 is voor de eerste maal de Scriptieprijs van de Academie voor Wetgeving uitgereikt. De winnaar van de prijs is Claartje van Drumpt, die in maart 2003 haar scriptie 'De handhaving en handhaafbaarheid van het Varkensbesluit' voltooide. De scriptie was op verzoek van de Stichting Wakker Dier geschreven in het kader van de Utrechtse Wetenschapswinkel Rechten.

De scriptieprijs, waaraan een bedrag van 2000 euro is verbonden, is bestemd voor afstudeerscripties over een voor wetgeving relevant onderwerp. Het doel ervan is het bevorderen van de belangstelling voor wetgeving bij studenten. Bij de beoordeling van de scripties let de jury er in ieder geval op of een scriptie het behandelde onderwerp kritisch en op originele wijze benadert, relevant is voor de theorie of praktijk van de wetgeving en een kwalitatief goede betoogtrant hanteert.

De prijs werd uitgereikt tijdens de officiële opening van het derde opleidingsjaar van de Academie voor Wetgeving. De Academie, een initiatief van de samenwerkende ministeries en de Raad van State, verzorgt sinds 2001 tweejarige opleidingen tot wetgevingsjurist, waarbij jonge juristen een aanstelling krijgen bij een ministerie of de Raad van State, zodat een wisselwerking tussen de opleiding en de wetgevingspraktijk ontstaat. Daarnaast heeft de Academie opleidingen voor bij de rijksoverheid werkende wetgevingsjuristen die hun kennis op wetgevingsterrein willen verdiepen en hun vaardigheden verbreden.

In zijn laudatio gaf de juryvoorzitter, prof.mr. Willem Konijnenbelt, aan dat naar de mening van de jury in de scriptie een van de kernproblemen van wetgeving op een originele, heldere en aansprekende wijze was onderzocht. Het onderwerp was in het bredere kader van de wetgevingskwaliteit geplaatst en het goed gestructureerde betoog gaf een intelligente en kritische benadering van de handhaving van het Varkensbesluit. De jury vond de aanbevelingen om de handhaving te verbeteren realistisch, soms verrassend en in ieder geval ter zake. Bovendien was de scriptie in goed Nederlands geschreven.

Voor meer informatie over de scriptieprijs en het juryrapport kunt u contact opnemen met dhr. Bert Langeveld van de Academie voor Wetgeving, tel. 070-376 5952, e-mail h.langeveld@caop.nl.

12 sep 03 16:01