Openbaar Ministerie

Rotterdam, 12 september 2003

Convenant aanpak drugsdealers en drugspanden

Vrijdagmiddag hebben de Rotterdamse burgemeester I.W. Opstelten, hoofdofficier van justitie H.A. van Brummen, de korpschef van de Politie Rotterdam-Rijnmond A. J. Meijboom, mr. M.A. Schillemans van de Belastingdienst Rijnmond en mr. H.J. Haverkamp van de FIOD-ECD een convenant ondertekend voor samenwerking op het gebied van twee 'Alijda'- projecten; Alijda-panden en Alijda-drugsdealers.

Het eerste Alijda-project dateert uit 1998. Het hield de intensieve en integrale bestrijding van overlast door met name drugsrunners in Rotterdam-West in. Later kwamen daar drugsdealers en eigenaren van overlastgevende (deal)panden bij. Hierin werkten de gemeente Rotterdam (o.a dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting), het Openbaar Ministerie, de Politie, de Belastingdienst, de FIOD-ECD, de Vreemdelingendienst en de IND nauw samen. Deze aanpak gericht op drugshandelaren en drugsrunners bleek zeer succesvol, met name de fiscale ontneming. Van 1998 tot en met 2002 legde de Belastingdienst in dit kader 114 aanslagen op tot een totaalbedrag van EU 6.014.000, nam zij 157 auto's in beslag en werd in totaal ter waarde van EU 3.942.000 beslag gelegd. Het Openbaar Ministerie heeft in samenwerking met de Politie in de meeste gevallen vervolging ingesteld. De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid beëindigde een aantal uitkeringen van betrokkenen en nam 58 drugsrunners op in een toeleidingstraject naar werk. WoningToezicht van de Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting heeft een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van de drugspanden en heeft 216 overlastgevende panden aangeschreven op grond van achterstallig onderhoud.

Het project Alijda-drugsdealers wordt nu voortgezet en uitgebreid. Justitie en Politie sluiten hiermee aan bij het veiligheidsbeleid van de gemeente Rotterdam. Zij zullen, gebruik makend van eerdere ervaringen, met name in de hotspots een actief beleid gaan voeren om het drugsdealen en drugsrunnen tegen te gaan. De Belastingdienst speelt in deze aanpak eveneens een belangrijke rol, waar het gaat om het onmiddellijk incasseren van bestaande belastingschulden, en van belasting op door drugshandel verkregen winsten. Dit gebeurt door het in beslag nemen van contant geld, auto's, aangetroffen waardevolle goederen en dergelijke. Ook SoZaWe zal een actief beleid blijven voeren door onterechte uitkeringen stop te zetten.

Het project Alijda-panden en pandeigenaren
Omdat de aanpak gericht op drugshandelaren en drugsrunners succesvol was, is binnen het gemeentelijk veiligheidsbeleid besloten om ook malafide huiseigenaren persoonlijk aan te pakken. De overlastgevende panden in Rotterdam zijn voor het overgrote deel in handen van een relatief klein aantal eigenaren. De overlast wordt veroorzaakt door drugshandel en de daarmee gepaard gaande criminaliteit als inbraken, berovingen, geluidsoverlast; hennepkwekerijen en andere criminaliteit, en incidenteel ook prostitutie. Daarnaast wordt dikwijls overlast veroorzaakt door illegale verblijfsinrichtingen, zoals in Delfshaven. Het project Alijda-panden heeft tot doel, deze malafide huiseigenaren aan te pakken.

Het Alijda-pandenproject startte een jaar geleden. Alle partners hebben een grote hoeveelheid relevante gegevens verzameld en met elkaar gecombineerd. De samenwerkingspartners konden hun ambities waarmaken door de zo verkregen informatiepositie. Zowel de Belastingdienst als Gemeentebelastingen Rotterdam en Bouw- en Woningtoezicht hebben op deze manier gezamenlijk zeer effectief kunnen optreden en de pilot is een groot succes geworden Besloten is nu door te gaan met de aanpak.

Partners
Het Alijda-project draait op een nauwe samenwerking tussen een aantal diensten en organisaties. Naast de Gemeente Rotterdam zijn de volgende partners betrokken:
? De Politie Rotterdam-Rijnmond, in casu de Regionale Recherchedienst ? De Belastingdienst
? De FIOD-ECD
? Het Openbaar Ministerie

Binnen de Gemeente zijn dat:
? OOV (Openbare Orde en Veiligheid en ProgrammabureauVeilig) ? OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam)
? dS+V VIC (Vastgoed Informatie Centrum)
? dS+V (WoningToezicht)
? SoZaWe (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
? Burgerzaken
? GBR (Gemeentebelastingen Rotterdam)

Daarnaast zijn als informatie-verstrekkers een aantal andere organen belangrijk, zoals:
? Kadaster
? Kamer van Koophandel
? Fraudemeldpunt Banken