Hogeschool van Amsterdam

HvA lanceert website over toetsen en beoordelen

(12 september 2003)

Komende week lanceert de Hogeschool van Amsterdam de website Score over toetsen en beoordelen in het hoger onderwijs. Bijzonder aan de site is dat zowel studenten als docenten op deze site kunnen vinden wat zij zoeken. Kiest men op de site voor het 'student-perspectief', dan vindt men tips om toetsen te halen. Kiest men voor het 'docent-perspectief', dan vindt men handleidingen en advies voor het construeren van goede toetsen. Docenten en studenten kunnen beide perspectieven kiezen, waardoor begrip voor elkaars positie ontstaat.

Score is een website over het toetsen op de Hogeschool van Amsterdam. De site, www.score.hva.nl, is ontwikkeld door de afdeling Onderwijsresearch & Ontwikkeling (OrO), in samenwerking met studenten. Doel van de site is studenten en docenten te informeren welke toetsvormen er gebruikt worden, wat ze inhouden en hoe men zich hier op kan voorbereiden. Het is de bedoeling dat de site in de toekomst een interactief karakter krijgt, doordat studenten en docenten tips voor elke toetsvorm op de site gaan zetten.

Het toetsen en beoordelen zijn belangrijke momenten voor docenten en studenten. Caroline Nevejan, directeur OrO: "Toetsen is in de praktijk de krachtigste motor die het leren van studenten aanstuurt, dat blijkt steeds weer uit onderzoek. Voor de student zijn goede beoordelingen een voorwaarde om studiepunten te verdienen, op basis waarvan men verder mag studeren, studiefinanciering krijgt en examens kan behalen. Docenten hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid om goede toetsen en transparante en eerlijke beoordelingen te maken, opdat de arbeidsmarkt ook weet dat een student die een (hbo-)diploma heeft behaald, ook werkelijk over de competenties beschikt die het diploma belooft."

Het goed toetsen en beoordelen is een belangrijke factor in het ontwikkelen van kwaliteit in het onderwijs. Nevejan: "Tijdens een toets krijg je als student de kans om te laten zien wat je hebt geleerd en krijg je inzicht in je eigen niveau. Door een goede beoordeling voel je respect voor je werk, je voelt je 'gezien'. Iedere docent wil graag goed toetsen en beoordelen, maar is daar vaak onzeker over. Men is vakspecifiek opgeleid en niet didactisch, men heeft veel oog voor studenten, maar hoe breng je dat met tweehonderd studenten nog vol aandacht en verantwoord in de praktijk? We hopen dat Score een gewaardeerd hulpmiddel zal zijn."


---

vinden | Hulp | Nieuws | Intranet | Foreign students | Top pagina |

Reacties op en vragen over de webpagina's naar het webteam Ruimte Ruimte
Tree Menu Help
Als je Javascript in je browser aan zet, zie je op deze plaats een menu.
Ruimte
Contactpersoon voor de pers

Astrid Prummel
tel. 020 570 26 08
e-mail: a.c.prummel
@mc.hva.nl