Ingezonden persbericht

WTO-activisten bezoeken kantoor PWC en veranderen bedrijfslogo

Amsterdam, 12 september 2003

Vandaag, op de tweede dag van de WTO-top in Cancún, hebben wij omstreeks 13.00 uur een bezoek gebracht aan één van de bedrijven die de agenda van Cancún bepalen. Je kunt de WTO niet OVERAL de schuld van geven, wordt critici van de wereldhandelsorganisatie vaak toegevoegd. Dat klopt; het zijn de grote bedrijven die het meest profiteren van de alsmaar voortschrijdende liberalisering van de wereldhandel, en vaak schrijven ze letterlijk de verdragen die bij de WTO afgesloten worden. PricewaterhouseCoopers (PwC) is zo'n bedrijf. Hun macht is groot, maar wordt zelden in de openbaarheid gebracht.

PwC is een van de vier grootste internationale accountantbedrijven, en heeft enorm geprofiteerd heeft van de economische globalisering. Het bedrijf levert administratieve dienstverlening aan bedrijven, vooral aan bedrijven die internationaal zaken doen. Naast de aloude boekhoudkundige diensten, leveren ze ook allerhande vormen van onderzoek, advies en ondersteuning aan bedrijven die nieuwe markten willen openbreken.

Maar PwC is ook direct verbonden aan de WTO en de agenda van liberalisering en deregulering die daar heerst. Enkele voorbeelden van de directe rol van PwC:

*) PwC is een belangrijke lid van de machtige lobbyorganisatie op het gebied van de dienstenindustrie die European Services Forum heet (ESF). Het ESF is een belangrijke motor achter het GATS-verdrag binnen de WTO, dat liberalisering van de handel in diensten beoogt.

*) PwC ijvert actief voor de uitbreiding van de WTO. Zo heeft PwC zich nadrukkelijk achter een verklaring van het ESF gesteld, waarin gepleit wordt voor een nieuw verdrag over investeringen binnen de WTO.

*) PwC is ook lid van de lobbygroep IFSL (International Financial Services, London) die politici en publiek probeert te overtuigen van het belang van versnelde invoering van GATS. Hun woordvoerder is de voormalige commissaris van handel van de EU, Leon Brittan. PwC was bijvoorbeeld een van de mede-ondertekenaars van een brief in de Financial Times om GATS te verdedigen, nadat de organisatie Save the Children in dezelfde krant gesteld dat de GATS-afspraken gezondheidszorg in ontwikkelingslanden ernstig zou kunnen schaden.

*) In 2001 werd ontdekt dat PwC één van de bedrijven was die nauw samenwerkten met de Britse regering om de GATS-agenda er door te drukken en de anti-GATS-campagne te bestrijden. Het zogenaamde LOTIS-schandaal was een berucht voorbeeld van samenspanning tussen overheid en bedrijfsleven.

*) Naast bovengenoemde zaken, speelt PwC ook een belangrijke rol in het promoten van wat genoemd wordt 'carbon trading'; de oplossing van het georganiseerde bedrijfsleven voor de klimaatverandering, die geen oplossing is. Alsof dit nog niet genoeg is, is PwC ook nog een belangrijk lid van de zakenlobbygroep TABD (Trans Atlantic Business Dialogue) waarin Amerikaanse en Europese bedrijven samen met de regeringen uit de landen privatisering en deregulering pushen. Het beleid van TABD behelst onder meer verzet tegen milieumaatregelen en bevorderen van uitbreiding van de WTO. In 2001 was PwC voorzitter van de TABD

Kortom: verzet tegen de WTO is niet alleen in Cancún mogelijk. Daarvoor kun je ook aan het Prins Bernhardplein 200, naast het Amstelstation in Amsterdam zijn. Bij de hoofdingang hebben een aangepast logo aan de gevel van het bedrijf bevestigd. PwC betekent nu "Privatise What we Can".

Samen met de demonstranten in Cancún zeggen wij: verzet je tegen de ongecontroleerde macht van het bedrijfsleven, wáár je maar kunt.

Actie Overleg Cancún

Fotos van de actie zijn te vinden op http://www.indymedia.nl/nl/2003/09/13786.shtml