Gemeente Leiden

Persbericht

Wethouder Geertsema opent Archeologisch Centrum van gemeente Leiden

Publicatiedatum: 12 september 2003

Vrijdag 12 september opende wethouder A.C. Geertsema het Archeologisch Centrum van de gemeente Leiden. Het centrum bevindt zich in het voormalig Heilige Geest Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht 17. In het Archeologisch Centrum zijn wisselende exposities over recent uitgevoerd archeologische onderzoek in Leiden gratis te bezichtigen. De eerste tentoonstelling gaat over de opgravingen bij het Kamerlingh Onnes Laboratorium en is tot eind 2003 te bezoeken.

In 2001 heeft de gemeente Leiden opgravingen uitgevoerd in de voortuin van het Kamerlingh Onnes Laboratorium. De interesse van Leidse burgers en voorbijgangers was groot. De eerste tentoonstelling in het Archeologisch Centrum gaat dan ook over deze opgravingen.

(Op)sporen van een kruitramp: de opgraving Kamerling Onnes Laboratorium in beeld

Veel inwoners van Leiden kennen de geschiedenis van de ramp met het kruitschip. Op 12 januari 1807 om kwart over vier s middags ontplofte een schip dat aangemeerd lag aan de Steenschuur. De gevolgen waren desastreus: 151 doden, vele gewonden, tientallen onbewoonbare woningen en door de hele stad glasschade. Een gat in de bebouwing rond de plek van de ramp is nog steeds zichtbaar.

Door de ramp is de situatie voorafgaand aan de ontploffing in de bodem bevroren. De sporen van de geschiedenis van de toenmalige bewoners zijn daarom al die tijd ongestoord bewaard gebleven. In de tentoonstelling (Op)sporen van een kruitramp; de opgraving Kamerlingh Onnes Laboratorium in beeld is van alles te zien over de historische ontwikkelingen van Leiden, de ontploffing van het kruitschip en de gevolgen hiervan, de opgravingen zelf, de reconstructie van de huizen aan de Steenschuur, de bouwhistorie van de huizen, beerputten, botanisch onderzoek en de lakenindustrie.

Openingstijden

Het Archeologisch Centrum is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens de Open Monumentendagen (13 en 14 september) is het centrum zowel zaterdag en zondag open. Gedurende deze dagen worden elk uur rondleidingen verzorgd waarbij ook de werkruimte van de archeologen en vrijwilligers worden bezichtigd. Na de Open Monumentendagen vinden dergelijke rondleidingen op afspraak plaats.

Deze pagina is gewijzigd op 12-09-2003