Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg en Den Haag ondertekenen contract

Gemeente krijgt Sociaal Raadsvrouw

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft vanaf 1 oktober van dit jaar een Instituut Sociaal Raadslieden. Dit instituut is een vorm van maatschappelijke dienstverlening waar inwoners van de gemeente terecht kunnen met vragen of problemen op sociaal-juridisch gebied. Deze dienst wordt ingehuurd bij de gemeente Den Haag. Vandaag heeft wethouder A. Jelsma (sociale zaken) en het hoofd van het Instituut Sociaal Raadslieden in Den Haag, drs. N.W.M. van der Drift de overeenkomst ondertekend.

Het Instituut Sociaal Raadslieden (ISR) is een gemeentelijke voorziening, die zich richt op het verlenen van hulp aan inwoners die vragen of problemen hebben op sociaal-juridisch gebied. Zij informeert, adviseert en bemiddelt bij zaken als sociale zekerheid, belastingen, wonen, studiefinanciering, consumentenzaken en arbeidsrecht. Indien nodig helpt zij bij het opstellen van een brief of bezwaarschrift. Ook kunnen zij optreden als intermediair tussen de inwoners en derden. De dienstverlening is vertrouwelijk en kosteloos.

We zijn als gemeente erg blij dat we deze dienst straks kunnen aanbieden. Door het instellen van dit instituut komen we tegemoet aan de wens van verschillende belangenorganisaties uit Leidschendam-Voorburg en onze eigen gemeenteraad, aldus wethouder Jelsma. Het college ging niet over één nacht ijs. Er zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om het Instituut Sociaal Raadsleiden (ISR) in de gemeente in te voeren. Uiteindelijk heeft het college in samenspraak met de raad gekozen voor het inhuren van de dienst sociaal raadsliedenwerk bij de gemeente Den Haag. Deze is vooral ingegeven doordat het ISR Den Haag terug kan kijken op een ruime ervaring en in staat is een zeer goede dienstverlening te leveren. Daarnaast kunnen zij meteen aan de slag waardoor investering in kennis en ervaring beperkt blijft.

Het sociaal raadsliedenwerk wordt in deze gemeente geleverd door één sociaal raadsvrouw en een advies- en informatiemedewerkster (A&I). Zij zullen zich vestigen in het gebouw van de Stichting Welzijn en Dienstverlening (WeD) aan de Bucaillestraat 6 te Voorburg. Vanuit het pand van de Stichting WeD vinden de werkzaamheden plaats. Inwoners die gebruik willen maken van deze dienst kunnen terecht op het spreekuur van de sociaal raadsvrouw. Deze spreekuren zijn dinsdag-, donderdag- en één keer in de twee weken op vrijdagochtend. Voor dit spreekuur kan een afspraak gemaakt worden via de receptie van het WeD, telefoonnummer (070) 300 4747. Daarnaast kan men vragen stellen tijdens het telefonisch spreekuur van de sociaal raadsvrouw op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag op hetzelfde telefoonnummer. Voor ieder spreekuurbezoek is in beginsel 20 minuten beschikbaar; zo nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. De advies- en informatiemedewerkster is aanwezig op woensdag en vrijdagochtend.

Voor meer informatie kan men vanaf 1 oktober contact opnemen met de sociaal raadsvrouw en de advies- en informatiemedewerkster via telefoonnummer (070) 300 4747 of met Robert van der Linde van ISR Den Haag via telefoonnummer (070) 353 7428. Ook kan men een bezoek brengen aan de gemeentelijke website: www.leidschendam-voorburg.nl of de website van het Landelijke Verband Sociaal Raadsliedenwerk (LVSR): www.sociaalraadslieden.nl.