Vlaamse overheid

Vlaamse regering PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 12 SEPTEMBER

2003

Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan "HST-Station Antwerpen, omgeving Kievitplein" principieel goedgekeurd

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, keurde de Vlaamse regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) "HST-station Antwerpen, omgeving Kievitplein" principieel goed.

Het Centraal Station in Antwerpen wordt momenteel volop uitgebouwd als een volwaardig HST-station. Het gehele station wordt vernieuwd en uitgebreid met een tweede toegang. In de nabije omgeving van deze tweede toegang worden dynamische stedelijke ontwikkelingen verwacht. Om deze dynamiek op een kwalitatieve manier te sturen werd een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt.

Het uitvoeringsplan voorziet een verweving van verscheidene stedelijke activiteiten, waarbij een kwalitatieve invulling gegeven wordt aan open ruimte en bebouwing samen met de inrichting van een nieuw parkgebied over de Plantijn-Moretuslei. Op die manier wordt de ontwikkeling van een stedelijk weefsel met een duurzaam en multifunctioneel karakter beoogd.

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan werd begin 2003 onderworpen aan een openbaar onderzoek. Op basis van de opmerkingen van dit onderzoek en het advies van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening werden de inhoudelijke opties van het uitvoeringsplan bijgestuurd. Zo werden er meer garanties ingewerkt voor de noodzakelijke functionele verweving en werden de randvoorwaarden voor de op te richten bouwvolumes verstrengd.

De Vlaamse regering stelt binnenkort het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast, na advies van de Raad van State. Ze is ervan overtuigd dat dit uitvoeringsplan wederom een positieve bijdrage zal leveren aan de stedelijke ontwikkeling, nu rond het HST station van Antwerpen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be