Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-224

Den Haag, 12 september 2003

Witwassen en terrorismefinanciering bestreden door toezicht op trustkantoren

Vandaag is het wetsvoorstel Toezicht trustkantoren naar de Kamer gezonden. Het wetsvoorstel is een van de actiepunten uit de nota "Integriteit Financiële sector en terrorismebestrijding". Het doel van het wetsvoorstel is het bevorderen van de integriteit van het financiële stelsel door regulering van de trustsector.

Trustkantoren zijn kantoren die voor andere, veelal internationaal opererende, ondernemingen het beheer voeren over vennootschappen en rechtspersonen. Het doel van het wetsvoorstel is het bevorderen van de integriteit van het financiële stelsel door regulering van de trustsector. Een belangrijk deel van de bestaande gedragsregels van bepaalde trustkantoren (waaronder het ken-uw-cliënt-principe) krijgt een wettelijke basis en daarmee algemene werking. Het wetsvoorstel levert daarmee een bijdrage aan de strijd tegen het witwassen van misdaadgelden (zoals gelden verkregen uit georganiseerde misdaad) en terrorismefinanciering via in Nederland gevestigde rechtspersonen.

Op 17 januari 2003 heeft het ministerie van Financiën via een publieke consultatie aan belanghebbenden gevraagd hun opmerkingen of aanvullingen op een eerste concept van het wetsvoorstel te leveren. Op http://www.minfin.nl/wtt zijn de reacties te bekijken. De belangrijkste verandering die dankzij de consultatie is doorgevoerd is de mogelijkheid tot het verlenen van een groepsvergunning. UIt de consultatie bleek grote steun voor het wetsvoorstel.