Gemeente Alkmaar


Hoornse Vaart krijgt dak in vorm van 'wapperende handdoek'

Alkmaar, 12 september 2003

Tijdens een informatieavond is gisteravond voor omwonenden van de Hoornse Vaart en geïnteresseerden het plan voor de overkapping van het buitenbad gepresenteerd. Het dak komt in de vorm van een wapperende handdoek. De totale kosten van deze rendabele investeringen worden geraamd op EUR4,3 miljoen. De opdracht voor de verbouwing wordt verstrekt aan FKG architecten aan de Zaan, BNA uit Zaandijk en Nelis Bouw & Ontwikkeling bv uit Haarlem.

Het ontwerp
Bij zwembad de Hoornse Vaart ligt in het bijbehorende buitenterrein een "open" 50 m bad.
Om gebruiksmogelijkheden te vergroten is besloten het bad te overdekken en aan te sluiten op het bestaande golfslagbad. De ruimte tussen beide baden geeft in de nieuwe opzet ruimte aan een waterspeeltuin die in open verbinding staat met de ruimte van het golfslagbad. Het ontwerp toont een speels uiterlijk met transparante gevels en een dak in de vorm van een wapperende handdoek.

Alle in het plan opgenomen voorzieningen spelen doelmatig in op recreatief gebruik en vanzelfsprekend het gebruik door verenigingen die wedstrijden organiseren. Routing na binnenkomst, kleedvoorzie­ ningen, veiligheid en hygiëne zijn opgelost in een optimale balans met elkaar.

De wapperende uitbreiding van "de Hoornse Vaart" zal straks te zien zijn vanaf de Hertog Aalbrechtweg, de Hoornseweg en de oprit naar de Nollenweg.

De procedure
De bouwaanvraag voor dit project is in juli jl gedaan. Omdat het een bestemmingsplanwijziging betreft is het in augustus door college geaccordeerd en ligt momenteel ter visie. De gemeenteraad heeft inmiddels een krediet verleend van EUR 4, 3 miljoen. De bouwvergunning kan, indien er zich geen problemen voordoen in oktober worden afgegeven. Begin november kan er dan gestart worden met de bouw. Volgend jaar rond 1 juni wordt het nieuwe gebouw in gebruik genomen.