Lijst Pim Fortuyn


Herinrichting partijorganisatie op provinciaal niveau

12 september 2003

Naar aanleiding van diverse vragen over dit onderwerp, zullen we nogmaals uitleggen wat er gaat gebeuren én waarom.

Na overleg tussen provinciale bestuurders en het hoofdbestuur is in beginsel tot een nieuwe structuur van de partijorganisatie besloten. De partij zal voortaan vier regios kennen: Noord, Oost, Zuid en West. Elke regio omvat drie provincies die ieder een eigen provinciale contactgroep krijgen. In totaal zullen er dus 12 provinciale contactgroepen komen met elk 3 leden.

Regio Noord

Drenthe

Friesland

Groningen

Contactgroep van 3 leden

Contactgroep van 3 leden

Contactgroep van 3 leden Voorbeeld Regio Noord:

Waarom en hoe?

Om de bestuurlijke situatie te herstellen en snel de communicatie op gang te krijgen, is een tijdelijke maatregel genomen. In gezamenlijk overleg is besloten om, in provincies waar geen bestuursleden meer zijn, deze 3 leden aan te wijzen door het hoofdbestuur.

Elke provinciale contactgroep treedt op als aanspreekpunt voor de leden van de eigen provincie. Hun taak omvat onder meer:
* het motiveren van de leden;

* het verlenen van assistentie bij het oprichten van lokale afdelingen;

* het verstrekken van informatie;

* en het geven van voorlichting aan leden en geïnteresseerden.

Om de lijnen kort te houden met het hoofdbestuur, vinden er overleggen tussen de regio en de provincies plaats met de 9 contactgroepleden en één iemand van het hoofdbestuur die de betreffende regio toegewezen heeft gekregen.

De indeling is als volgt:

Regio

Provincies

Contactpersoon Hoofdbestuur

Noord

Drenthe, Friesland en Groningen

Ruud Both

Oost

Flevoland, Gelderland en Overijssel

André de Jong

Zuid

Noord Brabant, Limburg en Zeeland

Ton van Dillen

West

Zuid Holland, Noord Holland en Utrecht

Ed Maas

Overgangsregeling

Voor provincies waar nog wél door de leden gekozen besturen in functie zijn, geldt een overgangsregeling. Provinciale bestuursleden die vertrekken worden niet vervangen, maar opgevolgd door contactpersonen. Provinciale besturen die uit meer dan drie personen bestaan, vaardigen uit hun midden een drietal af die aanschuift bij de regio-overleggen.

Hoe worden de contactpersonen uiteindelijk gekozen?

Zodra in een provincie een nader te bepalen aantal lokale afdelingen is opgericht, is de intentie dat deze 3 leden rechtstreeks door de leden vanuit hun midden bindend worden voorgedragen. Voor de duidelijkheid: dit zal dus gebeuren zonder tussenkomst van het hoofdbestuur.

Niet alleen de leden van de tijdelijke contactgroep kunnen zich dan verkiesbaar stellen, maar iedere lokale afdeling kan dan één kandidaat voordragen voor deze verkiezingen.

Vanzelfsprekend zullen alle kandidaten vooraf door de sollicitatiecommissie worden gescreend. Deze commissie wordt binnenkort ingesteld.

De gehele procedure zal opgenomen worden in het huishoudelijk reglement.